Црна Гора и Србија, смеју ли заставе да се саставе

Ништа вам се рђаво у Црној Гори неће догодити зато што сте из Србије, сем што ћете, можда с правом, мислити да вас барем трећина људи, на улици или у кафани, не доживљава пријатељски, што је превисок проценат

Скуп црногорских патриотских организација одржан у недељу увече у центру Подгорице заиста је био величанствен. Под условом да се нисте тамо затекли као Србин из Србије, што је био мој случај. 

Не мислим да су поруке које су се чуле милозвучније онима који се у Црној Гори изјашњавају као Срби или само нису гласали за владајући ДПС и његове политичке партнере, али рачунам да су се они на такав говор навикли.

Мени је све то било ново, а није да нисам био припремљен за тешке и непријатне речи. Али другачије је када се лично нађеш у гротлу размаханих црвених застава, песама и јаких емоција које те сврставају у мрског непријатеља Црне Горе, а ти се као такав не препознајеш.

Нарочито јер смо данима као екипа РТС-а, видно означени штитником на микрофону, такође црвеним, шпартали Подгорицом мање-више без непријатности или барем у мери у којој се то дешава и у Београду када наиђеш на некога коме се не свиђа програм српског Јавног сервиса.

Сем у једној прилици.

Вече пре протестног скупа чекали смо укључење у Дневник у пола осам и таман пошто је у неком двадесетом минуту дошао ред на нас окружила нас је група љутих и бучних младића.

Викали су, оптуживали нас да смо дошли да их свађамо, позивали се на родбину и пријатеље у Србији, земљи коју и они, кажу, воле и захтевали да бацим „тај папир који ми је написао Путин" мислећи на текст који сам скицирао како бих течније говорио у камеру.

Неколико драгоцених минута потрошили смо у настојању да их смиримо убеђујући их да нас пусте да се укључимо у програм па после да се расправљамо или шта већ.

Прекинули су да вичу и пустили нас да се укључимо, пажљиво слушајући сваки изговорену реч, а када се све завршило нису имали примедбе, чак смо се руковали, готово братски. Али нису ни одустајали од свог става да немир у Црну Гору уносимо ми или ако не лично ми свакако неки од нас из Србије. 

Путиновци, четници, великосрпски агресори, клерофашисти, равногорска фукара, да набројим само неке од израза којима се ти узнемиритељи описују и то не само на скуповима где говорника може да „понесе маса", већ и у медијима где има довољно времена да се одмери свака реч.

А тих дана нисам срео никога ко је дошао из Србије због избора, а да није био новинар.

Срећом, та се реторика не преноси на личне односе и сусрете, што најчешће стоји иза питања „како је у Црној Гори" која су ми постављали пријатељи из Србије.

Ништа вам се рђаво у Црној Гори неће догодити зато што сте из Србије, сем што ћете, можда с правом, мислити да вас барем трећина људи око вас, на улици или у кафани, не доживљава пријатељски, што је превисок проценат.

Када на то додате најмање трећину оних који мисле све супротно схватите да је то простор са превише двокомпонентног експлозива да бисте само одмахнули руком и уживали у добром пршуту, лози и вину, мору и дружењу са духовитим људима.

Дуго би се могло расправљати или саветовати о томе шта треба урадити па да Црној Гори крене набоље и по вољи свих који тамо живе и не сумњајте да би за сваким столом у свакој кафани тамо наишли на разумне предлоге.

Ја бих се само осврнуо на заставе.

Дан после избора на прослави победе, у порти Саборне цркве у Подгорици и на улицама, виђао сам и црногорске и српске (државне) заставе мада је ових других било неупоредиво више, да се не заваравамо.

У недељу, на Тргу независности, осим црногорских и пар бошњачких нисам видео ниједну другу, опростите ми на репортерском пропусту ако их је било, али сасвим сигурно је да није било ниједне српске, макар тробојке краља Николе.

Једна да се слободно вијорила, могао бих сада свакоме да кажем да је неистина да сам у тој Црној Гори, која себе сматра господском, мултиетничком, слободарском и антифашистичком, непожељан.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 15. сеп 2020, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

Podele

Necemo podele, hocemo mir sa nasom bracom, da se lepo okupljamo na Mimoze, leti kad je more prelepo za nase praznike i takodje i da ne pricamo vise o prokletoj politici. Zivela Crna Gora i Zivela Srbija svim Nasim ljudima.

(недеља, 13. сеп 2020, 00:24) - Milos [нерегистровани]

A da li se mi pitamo?

Da li nas neko Srbe iz Srbije nesto pita? 1) da li je neko pitao nas da li želimo sa Crnom Gorom u zajednicu?
2) zasto ici negde gde te ne zele? Lep je Jadran, ali milion je drugih lepih mora. I to nedaleko, po sličnoj ili istoj ceni?
3) zasto nama Srbima i Crnogorcima koji se smatramo dragim susedima, braćom, istim narodom, kako za koga, ta trećina zagorcava odnose i zivot.
Mozda je red novinari iz regiona sprovedu anketu kod nas Srba Srbijanaca sta mi zaista želimo, a to je u glavnom da nas savršeno briga za tuđe drzave. Mi odlično znamo gde su nase granice i ponekad bi trebalo i da ih mozda zatvorimo i da selektivnije puštamo ljude da se provode i profitiraju od nase sve lepse zemlje.

(субота, 12. сеп 2020, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

Odmeren i ispravan pocetak

Odmeren i ispravan nastup koalicije posle pobede na izborima. Program im je vise nego dobar, nadam se da ce ga moci realizovati. Tri pametna coveka , neka im je sa srecom

(субота, 12. сеп 2020, 18:40) - anonymous [нерегистровани]

Živjeli

Srbija, Crna Gora i Republika srpska!

(субота, 12. сеп 2020, 16:45) - anonymou Nidza [нерегистровани]

Bojazljivo,s razlogom

Dobro je osmisljen komentar, inace bi autor bio napadnaut s leve ili desne strane. Nazalost, Srbi ce jos dugo biti krivi sto kisa pada u C. Gori,Bosni i Hrvatskon. Novinar u penz.

(субота, 12. сеп 2020, 16:39) - Драган [нерегистровани]

Добар закључак !!!

Све честитке извештачу на одмереном и објективном тексту...
С друге стране - тужно је то што један део црногорске јавности пуним срцем пева томпсонове (велико Т намерно је изостављено) усташке песме... 

(субота, 12. сеп 2020, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Prioritet

Prvo bi trebalo da vas zanima ljudski život i to što niko ne nosi masku na slikama