Помало завидим онима који ће на Сајам

Најбоље је да се коронавирусом никада не заразите, али ако вас та судбина задеси, радујте се да проведете пар недеља на Сајму, Чаиру или неком сличном месту.

Ни у лудилу не бих волео да се заразим коронавирусом, ни ја ни било ко други кога знам или не знам, далеко му лепа кућа ако има игде куће која би тај вирус примила.

Медицинска статистика је лоша, од пет заражених један има теже симптоме, од двадесет један заврши на респиратору. 

Од стотине, један умре, можда и двоје, тешко је то рећи ако се животи рачунају на децимале.

Сувише је то дарежљива лутрија да бих окушавао срећу.

Да бисте то лакше замислили, рачунајте да у просечној згради на једном спрату живи двадесетак људи. Ако се сви заразе, четворо ће имати тешке симптоме, један најтеже. Да не идемо даље.

Само на вашем спрату, међу комшијама. Пута број спратова.

Зато је док се не промени епидемиолошка клима и док не направе вакцину, најбоље да се вируса чувамо како знамо и умемо.

Није то обарање руке, нити постојање на страшном месту, то је душманин подмукао и невидљив који те, ако не пазиш, одмах претвара у свог јатака.

Има ли нечаснијег од тога, јунаци?

Да пређеш на страну непријатеља. 

Али, ако се ипак догоди, волео бих да ме пошаљу на Сајам.

Немам ни најмању жељу да будем у колективном смештају, таман да параванима направе једнокреветне собе, нити мислим да ће тамо бити забавно, све и да у суседну халу уселе луна-парк са новогодишњег вашара.

Има безброј места на којима бих радије био. Свако, осим друге болнице.

Али, рекох, ако закачим вирус, нема бољег места од Сајма.

Најпре, то значи да нисам тежак случај, да ме изолују како не бих ширио вирус даље, да прате моје стање злу не требало и да ћу за највише две недеље бити здрав, барем од Ковида.

Више ми не треба ни вакцина, мој организам се сам изборио, стекао антитела, не могу поново да се заразим нити могу да заразим икога. 

У светлу предвиђања да ћемо се без вакцине са коронавирусом носити наредних неколико месеци, а можда и годину дана па и више, бити имун звучи замало па као привилегија.

Можеш да се укључиш у даљу битку као волонтер, слободно да посећујеш старије, да будеш користан околини, не мораш да се кријеш, изолујеш, плашиш.

Зато нећу оклевати да се пријавим ако осетим симптоме на које упозоравају лекари, али нећу ни трчати код лекара на сваку малаксалост која може бити алергија, обична прехлада или хипохондрија чија се епидемија не спомиње.

Не треба да ме убеђују показујући „комфор“ који је обезбеђен, нити да ме плаше старим јастуцима, ћебадима и неудобним креветима (испробао већ) и одсуством сваке приватности, свестан сам лоших и добрих страна.

Јер ко не оде на време ризикује да за њега и некога из његове околине на Сајму не буде места. Не због гужве.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(недеља, 29. мар 2020, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

.

hahahahahahah a junaci nikom ponikose i u crnu zemlju pogledase.

(недеља, 29. мар 2020, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Prestanite sa banalizacijom priče

Ljudi se ne boje gubitka komfora, čak ni gubitka privatnisti, nego kako će se u tim uslovima izbeći superinfekcija, šta će biti sa decom ako oba roditelja obole a nema ko da ih čuva (dede i babe rizična kategorija), itd. Prestanite da spinujete priču i banalizujete situaciju i svodite kritike na nivo "razmaženih Beograđana".

(недеља, 29. мар 2020, 19:51) - anonymous [нерегистровани]

Privremena bolnica velikog kapaciteta

Da nema sajma, takva bolnica bila bi pod satorima, u boljem slucaju u kontejnerima. Postavila bi je, a mozda i opsluzivala, vojna medicinska sluzba. U svakom slucaju, losije od sajma. I to bi jos bilo bolje nego da dodamo povremeno zujanje neprijateljskih granata preko glava, lelek ranjenika, hirurge sa krvavim keceljama i veliko bure sa "organskim otpadom" negde iza "operacione sale". Na sta se zalite? Zaraznost velike kuge bila je 60-70%, a smrtnost oko 50%. Umrlo je 200 miliona ljudi, ili trecina svetske populacije, bez ikakvog medicinskog tretmana. Mi smo potomci onih koji su preziveli. Koliko tesko moze da bude sedeti mesec dana kod kuce?

(недеља, 29. мар 2020, 18:42) - anonymous [нерегистровани]

Vanja

Privremena bolnica velikog kapaciteta,ko preživi pricace.

(недеља, 29. мар 2020, 18:32) - Tigson [нерегистровани]

Bas tako

Izuzetan tekst. In mediss res. Kao da sam gledao celovecernji film pročitah ovo pisanije u dahu! Sa finalnom porukom #ostani kod kuce

(недеља, 29. мар 2020, 16:28) - Саша [нерегистровани]

Одличан текст

Исто размишљам. Да се заразним, преболи, постанем имун и помогнем Србима и човечанству да стане на ноге.

(недеља, 29. мар 2020, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Sajam

A mozda bi na tom sajmu napisali nesto pametnije od ovoga.

(недеља, 29. мар 2020, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

.

Super je tekst. Sajam ce po biblijskom modelu izjednaciti ljude, dobrog i zlog, lepop i ruznog, bogatog i siromaha. A sve u cilju opsteg boljitka. Postali smo odvratno egoisticni i netolerantni. Ovakve situacije su filter i sansa da povratimo svest o kolektivu, o toleranciji o svemu onome sto nam toliko fali u normalnim uslovima. Ko to ne bude hteo da sledi osim grube sile i prinude nista nece pomoci.

(недеља, 29. мар 2020, 16:14) - Ivan [нерегистровани]

Šta je ovo?

Svako sa prosečnom inteligencijom shvatiće da je tekst napisan s ciljem da umanji otklon javnosti prema smeštaju na Sajmu. Zašto to nazivate privremenom bolnicom, kad to nije. Nema potrebe da ulepšavate sliku bilo čega, znamo na čemu smo. Daj samo Bože da Sajam ne bude toliko neophodan i da se dozovemo pameti i slušamo mere koje nam kažu da sprovodimo.

(недеља, 29. мар 2020, 14:09) - willi [нерегистровани]

naslov!

bez komentara "Помало завидим онима који ће на Сајам"
Dalje nema.. dublje nemoze