Свиђа ти се "Паразит" – мораш још да учиш

У данашњем свету пуном претњи које потичу из природе, све већу претњу по човечанство ипак представљају – људи. Али не у еколошком смислу. Почели смо да живимо у страху да нам се нешто допадне, јер ћемо кад-тад налетети на критику "гејткипера". Зато и самопрокламоване критичаре неко мора да критикује.

Да ли сте се некада нашли у ситуацији да вам се нешто свиђа, а да вам затим неко "соли памет" о томе колико то дуго и добро познаје и да нисте довољно достојни да вам се то допада? Ако је тако, нисте једини, пошто та категорија људи, чини се, сваког дана броји све више чланова на глобалном нивоу, а и у Србији.

У недостатку српских речи за такве особе, најприкладнији је термин на енглеском језику – "гејткипери" (gatekeepers). "Гејткипери" су људи који за друге "одређују" да ли имају "права" да у нечему уживају на основу тога колико особа познаје одређену област.

То су такорећи, самопрокламовани критичари који стоје на улазу свог експертског клуба и одлучују о томе кога ће да пусте унутра.

Примера има много. Најсвежији и најактуелнији је прича о филму "Паразит". Велика прашина се дигла око филма који је освојио четири Оскара. Некима се свидео, некима није и то је потпуно легитимно.

Ипак, појединци харају друштвеним мрежама и пишу разне километарске текстове и коментаре у којима нема ни трачка добре намере већ искључиво малициозно ниподаштавање туђег укуса. Практично не дозвољавају људима да им се филм допада само зато што не познају корејску кинематографију од пре.

Осим у свету филма, "гејткипери" постоје и у свету музике, сликарства, књижевности, спорта, науке, гејминга, кулинарства.

Постоје у било којем свету где појединци могу да стекну какву-такву верзираност и да према томе критикују оне који су заинтересовани, а нису довољно детаљно истражили све аспекте области.

Допада ти се песма "Пинк Флојда"? Наброј ми све њихове албуме, песме, крвне групе чланова бенда, какав им је данашњи хороскоп, а онда ћу да ти кажем да ли си довољно компетентан да их слушаш.

Свиђа ти се како игра Јокић? Ја га пратим још док је био у Војводини у млађим категоријама, а посетио сам и његову ергелу у Сомбору и помазио коње. Ја сам прави фан, ти мораш још да се трудиш.

Сличне изјаве потичу и од студената, када поједини кажу да су њихови факултети најтежи и да, према томе, други не могу да се жале да им је тешко. Додуше, у већини случајева то се спомиње кроз шалу. 

Да ли "гејткипери" заиста мисле да је време које су искористили за писање таквих текстова квалитетно утрошено, уколико не садрже ниједан савет, већ искључиво критику и истицање себе као супериорног бића? Ко уопште може да извуче поуку из таквих коментара?

Интернетом круже и бројни "мимови", чиме се кроз сарказам приказује да широм света постоји свест о поменутој појави и да јој се људи опиру извргавајући је руглу.

Суштина свих видова креативности је да привуче нове "фанове". Свакоме сме да се допадне песма, серија, спортиста, видео-игра, слика, а да притом не зна све детаље који стоје иза њих. Уживање не треба да буде толико стресно.

Дозвољено је да вам се свиђају ствари, а да нисте експерт. И не треба да се осећате лоше због тога. А "гејткипери" нека преиспитају своје поступке и начин излагања.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 22. феб 2020, 17:33) - S.S. [нерегистровани]

Tako je !

Neke pesma nam se dopadnu na prvo slušanje , neke slike nas osvoje u trenutku , a filmovi ostavljaju bez daha .
Važan je osećaj koji umetnost probudi u nama , čak i kada je autor nepoznat.
Vi ste to veoma lepo analizirali .
Bravo !

(среда, 19. феб 2020, 15:12) - anonymous [нерегистровани]

Sta je jos gore od ovih pametnjakovica

Ljudi bez vlastitog misljenja. Ubijede sebe da im se nesto "svidja" samo zato sto je to dobilo toliko i toliko nagrada ili je prodato u toliko i toliko primjeraka.
Mene su napadali sto sam u Politici napisao da mi se ne svidja neka slika. "Ali on je akademik i poznat u svijetu!" Pa sta? To je dokaz kvaliteta i vrhunske umjetnosti?

(уторак, 18. феб 2020, 09:14) - ružica [нерегистровани]

kritika

tekst je labav. gejtkiperi su ok. neznalice ne vole pametnice.

(уторак, 18. феб 2020, 09:02) - ružica [нерегистровани]

neznanje

niste trebali da komentarišete tu sliku na zidu. to je bio napad, a vlasnik se samo branio, zar ne?!

(уторак, 18. феб 2020, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

E pa

Parazit je dosadan film koji nisam mogao da odgledam do kraja i trazim pare nazad iako sam to cinio besplatno. Pink Flojd obozavam iako ne znam licne horoskope u koje ni ja ni oni ionako ne verujemo.

(понедељак, 17. феб 2020, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

Gejtkiperi

Nisam znao za ovaj izraz, ali mi se jako dopada. U pravu ste, stvarno ima mnogo ovakvih ljudi.

(понедељак, 17. феб 2020, 23:03) - Ненад [нерегистровани]

Сјајан текст

Одлична опсервација. Свака част аутору текста!

(понедељак, 17. феб 2020, 20:36) - anonymous [нерегистровани]

Tačno!!!

Doživela sam to. Na komentar da mi se slika na zidu ne dopada jer je mračna i sumorna dobila sam predavanje od sat vremena o nastanku umetničkih dela. A meni se slika stvarno ne svidja i nikad je ne bih stavila na zid.
P.S. Vaš tekst mi se mnogo dopao i pričaću o njemu iako nisam ekspert.

(понедељак, 17. феб 2020, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Bravoooo

Veliki naklon.
Ima tih čuvara kapija raja i pakla .
Ima ih na poslu u skoli uparku na ulici...
Čovek čiji se posao čitav život svodi na tumačenje korisničkog uputstva i deklaracijeproizvoda sebe ume da predstavi kao vrhunskog stručnjaka. To je ceo smisao.