Снег, лед и ветар широм Србије, возачима се саветује опрез

Нагли пад температуре, снег и мокри коловози захтевају додатни опрез на путевима у Србији. Јак ветар смањује видљивост преко планинских превоја, а најјаче ударе достиже на превојима Тимочке и Неготинске крајине, на које из Ауто мото савеза Србије посебно упозоравају возаче теретних возила и аутобуса.

Снежне падавине су у последњим данима марта накратко донеле праве зимске услове вожње, са местимично расквашеним снегом на коловозу у нижим пределима и интензивним снежним падавинама у целој Србији, уз повремено јак ветар који возачима додатно отежава вожњу, али и путарима чишћење путева.

"У оваквим условима вожње честа су излетања са пута, али су и застоји учестали, зато се не препоручује кретање на пут без преке потребе, а уколико се возачи ипак одлуче, онда треба да користе путеве првог приоритета и најтоплији део дана у времену од 10 до 16 часова", саветују из АМСС.

Према информацијама зимске службе ЈП Путеви Србије сви државни путеви I и II реда су проходни, али на готово свим деоницама возаче очекује мокар коловоз док на појединим путевима има расквашеног снега на коловозу.

У планинским пределима западне, југозападне, јужне и југоисточне Србије возаче очекују зимски услови вожње јер на коловозу има снега због чега ће поред зимских гума возачима бити обавезна и употреба ланаца.

Са снегом на коловозу треба рачунати и у планинским пределима Ваљева, Ужица, Новог Пазара, Сјенице, Ивањице, Неготина, Зајечара, Бора и Књажевца.

Камионима са приколицом и шлеперима забрањен је саобраћај преко Честобродице на путу Параћин - Зајечар, од Бора преко Селишта до Зајечара.

Овој категорији возила уведена је забрана саобраћаја и на одређеном броју путева другог и трећег приоритета у планинским пределима Ваљева, Ивањице, Сјенице, Новог Пазара и Тутина.

На наплатним рампама у Србији нема задржавања, док су границе затоврене.

Камиони на теретним терминалима на границним прелазима чекају од шест до сат времена. На Хоргошу на излазу из земље се чека три сата, на Келебији и Прешеву сат времена, на Батровцима шест сати, а на излазу Сремска Рача два сата.