Читај ми!

Остин: Спремни смо да останемо у Ираку на позив владе

Амерички министар одбране Лојд Остин, који је данас ненајављено допутовао у Ирак, поручио је да је Вашингтон спреман да задржи своје војно присуство у тој земљи како би помогао у борби са терористичком организацијом Исламска држава.

Остин борави у Ираку само неколико дана пре 20. годишњице војне инвазије коју је предводио Вашингтон, када је 2003. свргнут Садам Хусеин, која је довела до смрти десетина хиљаде ирачких цивила и проузроковала нестабилност и успон милитаната Исламске државе, након што су САД повукле своје снаге 2011, преноси Ројтерс.

Амерички министар одбране је био и последњи командант америчких снага у Ираку након инвазије.

"Снаге САД спремне су да остану у Ираку на позив владе Ирака. САД ће наставити да јачају и проширују наше партнерство у подршци ирачкој безбедности, стабилности и суверенитету", рекао је Остин новинарима након састанка са ирачким премијером Мохамедом ел Суданијем и министром одбране Табетом Мухамедом ел Абасијем.

Он се састао и са председником региона Kурдистана, Нечирваном Барзанијем, у тренутку дугогодишњег спора око буџетских средстава и расподеле прихода од нафте између централне владе и курдских регионалних власти.

САД тренутно имају 2.500 војника у Ираку и додатних 900 у Сирији, са мисијом саветовања и помоћи локалним трупама у борби против Исламске државе, која је 2014. заузела делове територије у обе земље.