Читај ми!

Ураган Ијан четврте категорије ударио на Флориду

Олуја четврте категорије Ураган Ијан ударио је на југозападну Флориду у близини Кајо Косте. Наређење за евакуацију добило је 2,5 милиона људи на југозападу Флориде, пре него што је олуја погодила обалу максималном брзином од 241 км/х.

Кретала се ка унутрашњости, где се очекивало да ће ослабити, али су становници централне Флориде и даље могли да искусе ураганске ветрове.

Пре него што је прошао кроз Мексички залив до Флориде, ураган Ијан је јуче пробио западну Кубу где је усмртио две особе и срушио електричну мрежу у земљи.

"Ово ће бити лош дан, тачније два дана", рекао је гувернер Флориде Рон Де Сантис, наглашавајући да људи треба да пожуре у најбезбедније склониште и тамо остану.

Савезна влада послала је 300 кола хитне помоћи са медицинским тимовима и спремна је да камионом превезе 3,7 милиона оброка и 3,5 милиона литара воде када олуја прође.

"Бићемо ту да вам помогнемо да све очистите и обновите, да помогнемо Флориди да се поново покрене", рекао је данас председник Џо Бајден.

Подстакнут топлим водама у Мексичком заливу, Ијан је преко ноћи порастао до урагана категорије 4 са ветром брзине 250 км/х и надомак је најопасније категорије 5, према Националном центру за урагане.

Више од 450.000 домова и фирми остало је без струје, а становници су упозорени да би данима могли бити без струје.

Гувернер Флориде Де Сантис је рекао да држава има тимове за потрагу и спасавање и 7.000 војника Националне гарде са Флориде и других места спремних да помогну када се разведри.

У деловима Џорџије и Јужне Каролине такође би могле да се појаве поплавне кише и неки велики таласи у суботу.

Гувернер Џорџије Брајан Кемп је превентивно прогласио ванредно стање, наредивши да 500 војника Националне гарде буде у приправности.