Читај ми!

Да ли је најава Џонсонове владе о укидању тв претплате скретање пажње са скандала

Влада британског премијера Бориса Џонсона најавила је да ће замрзнути финансирање медијске корпорације Би-Би-Си на две године и започети дебату о томе да ли би претплата за британски јавни сервис требало да се настави у ери модерне телевизиије, што је изазвало негодовање опозиције и оптужбе за "културни вандализам".

Министарка културе у Џонсоновом кабинету Надин Дорис изјавила је у парламенту да би Би-Би-Си, медијска кућа која је у сржи британског културног живота, морала да постане једноставнија, штедљивија организација у време када се британска јавност суочава са порастом трошкова за енергенте и порезе, преноси Ројтерс.

Дорисова је изјавила да влада намерава да замрзне до 2024. године износ претплате за Би-Би-Си на 159 фунти годишње по домаћинству, да би после тог рока, у наредне четири године, претплата могла да се усклађује са стопом инфлације.

Она је најавила да ће ове године за Би-Би-Си бити издвојено око 3,7 милијарди фунти, међутим познаваоци прилика и аналитичари најављујуда да ће буџет неуслклађен са стопом инфлације приморати ову медијски корпорацију да смањи обим својих услуга.

Британски премијер најавио је да намерава да укине телевизијску претплату, што је изазвало лавину критика опозиције.

Лабуристичка странка сматра да Џонсон тим планом жели да скрене пажњу са свог "парти гејта" и журки које је организовао у седишту владе током локдауна.

"То је део стратегије скретања пажње са скандала због забава у Даунинг стриту током локдауна", подвукла је Луси Пауел из опозиционе Лабуристичке странке.

ТВ претплата је већ годинама трн у оку конзервативцима и Борис Џонсон је већ једном 2019. године најавио реформу система тв претплате.

Тренутно Би-Би-Си преко ТВ претплата добија 3,2 милијарде фунти годишње, што чини највећи део буџета јавног сервиса, а укидањем претплате биле би угашене хиљаде радних места и бројни програми, наводи Ројтерс.