Читај ми!

Нови шеф ЦДУ је Армин Лашет, човек по мери Ангеле Меркел

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) на дигиталном партијском конгресу изабрала је Армина Лашета за новог шефа странке. Он би потенцијално могао да буде и наследник Ангеле Меркел у канцеларској фотељи.

На место Анегрет Крамп Каранбауер долази Армин Лашет (59), председник најмногољудније немачке покрајине, Северне Рајне-Вестфалије.

Немачки медији наводе да је реч о умереном, лојалном и поузданом политичару, по мери канцеларке Ангеле Меркел. 

Он је победио у другом гругу гласања са 521 гласом у односу на 466 колико је било за конзервативца Фридриха Мерца.

Његова победа предсатвља тријумф либерала и центриста у ЦДУ-у и највероватнији наставак умерене и 16 година дуге политке канцеларке Меркел.

Према најави генералног секретара Паула Зимјака, коначни резултат избора на у којем учествовује 1.001 делегат знаће се 22. јануара када буду пребројани и сви гласови послати поштом.

"Јединство, правда и слобода"

Армин Лашет је обећао да ће водити дијалог са свим демократским странкама у земљи и поручио да је неопходно да се демократе удруже у данашње време.

"Поготову у овим данима које доживљавамо у свету, фраза 'јединство, правда и слобода' актуалнија је него икада раније", рекао је Лашет алудирајући на речи из једне строфе немачке химне, преноси Ројтерс.

Позвао је на заједничку борбу за ова начела против свих оних који, како је навео, желе да их угрозе.

Ко је Армин Лашет

Овај педесетдеветогодишњи правник и бивши новинар протеклих 27 година био је посланик у Европском парламенту, Бундестагу и покрајинском парламенту у Диселдорфу.

Од 2012. године један је од петоро потпредседника ЦДУ и важи за приврженог сарадника Ангеле Меркел.

С друге стране, кажу да је веома близак француском председнику Емануелу Макрону и залаже се за оснаживање Европске уније на међународном плану, али и бољу сарадњу са Америком по питању трговине и климатских промена.

Ипак, све то не значи да ће он бити нови, будући канцелар Немачке.

Као потенцијални кандидати демохришћана помињу се баварски премијер Маркус Зедер и министар здравља Јенс Шпан.

Ова двојица у много популарнији у општој популацији од Лашета, пре свега због бољег управљања корона-кризом протеклих месеци.

Ко год од њих да буде кандидат демохришћана, има велику шансу да наследи Ангелу Меркел у канцеларској фотељи.