Читај ми!

Трамп опозван у Представничком дому, одлуку доноси Сенат

Већина чланова Представничког дома америчког Конгреса, укључујући и десет републиканаца, изгласала је опозив председника САД Доналда Трампа. Следи претрес у Сенату где ће бити донета одлука да ли је Трамп разрешен дужности.

Резултат гласања био је 232 гласа "за" опозив и 197 "против". За опозив је било најмање десет републиканаца, преносе медији. 

Гласање многи посматрачи називају историјским, јер је Трамп први председник у историји САД о чијем се опозиву гласало два пута.

У резолуцији о опозиву је наведена само једна тачка оптужбе, која гласи "подстицање на побуну".

Расправа у представничком дому је уследила пошто је потпредседник Мајк Пенс одбацио резолуцију о покретању 25. амандмана америчког устава.

Председавајућа Представничким домом Конгреса Ненси Пелоси рекла током расправе да је Доналд Трамп "претња нацији коју сви волимо" и поручила да он мора да оде са власти.

Оптужила га је да је подстакао побуну током упада у зграду КОнгреса 6. јануара када је настрадало пет особа. 

Она је додала је да је председник Трамп "више пута лагао" о исходу новембарских председничких избора и тако бацио сенку на демократију.

Републиканци одбили захтев за ванредну седницу Сената 

Следи претрес у Сенату, где ће бити донета одлука да ли ће Трамп бити разрешен дужности.

Лидер републиканске већине у Сенату, сенатор Мич Меконел, одбио је захтев демократа да се на ванредној седници горњег дома Конгреса у петак потврди опозив председника САД Доналда Трампа.

У саопштењу из кабинета сенатора Меконела се указује да је данас о овој одлуци јасно информисан лидер демократске мањине у Сенату, Чак Шамер.

Редовно заседање Сената заказано је за 19. јануар.

Инаугурација новоизабраног председника је заказана за 20. јануар, али одлука Сената би спречила ТРампа да се поново бави послом у јавној сфери – чиме би се окончале његове могуће амбиције да буде председнички кандидат на изборима 2024.

Доналд Трамп је током дебате послао помирљиву изјаву и позвао је све Американце да помогну да се спусте тензије.

Навео је да није за насиље било које врсте и позвао је велике технолошке компаније да се придруже напорима за смиривање ситуације.