Читај ми!

Убијен главни ирански нуклеарни научник кога су звали "отац иранске бомбе"

Најпознатији нуклерани научник у Ирану Мохсен Фахризад убијен је у близини Техерана, саопштило је иранско министарство одбране и тиме прекинуло спекулације медија о томе да ли је Фахризад убијен.

Мохсен Фахризад је преминуо у болници, након што је нападнут рејону Дамаванда, јавља Би-Би-Си. Иранске новинске агенције преносе да је прво на његов ауто бачена бомба, а да је затим пуцано на њега.

Западне обавештајне агенције виделе су Фахризада као водећег стручњака у тајном иранском нуклеарном програму. Дипломате су га често називале "оцем иранске бомбе". 

У прилго томе иде и оцена израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа који га је означио као "директора иранског нуклеарног програма за наоружање", пренео је лист Тајмс оф Израел.

Ирански медији пишу да је био висока политичка и стратешка фигура у Ирану те је радио као професор физике на унверзитету у Имам Хусеин.

Био је и виши научник у иранском Министарству обране и логистике оружаних снага.

На вест о убиству реаговао је ирански војни командант Хосеин Дехган који је рекао да ће Иран узвратити убицама,

"Ударићемо као гром на убице овог потлаченог мученика и натерати их да зажале због своје акције", навео је Дехган, који је и војни саветник иранског врховног вође Ајатолаха Алија Хамнеја, а преноси Ројтерс