Читај ми!

Јерменске снаге изгубиле више од 50 бораца; Црвени крст: Цивили гину алармантном брзином

Пошто је и треће примирје практично пропало, у сукобу око Нагроно-Карабаха, Јеременија и Азербејџан наставили су да броје губитке и размењују међусобне оптужбе.

Министарство одбране непризнате Републике Арцах саопштило је да је у последњим борбама страдао још 51 припадник снага безбeдности.

Наводи се да се стабилна али напета ситуација у зони сукоба није много променила током ноћи.

Како се тврди, рано јутрос војска Азербејџана наставила је са ракетним нападима на стамбена насеља у престоници Степанакерту и у Шушију, као и да је оборена једна непријатељска беспилотна летелица.

С друге стране, власти Азербејџана напомињу да су артиљеријске јединице јерменске армије дејствовале по областима Горанбој и Тартар.

У међувремену, Азербејџан је предао тела 30 војника погинулих у борбама, а Јереван је спреман да реципрочно одговори, навело је јерменско Министарство одбране.

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да је био сведок гранатирања у урбаним срединама с обе стране линије фронта.

Наводи се да је у гранатирању убијен добровољац из азербејџанског Друштва црвеног полумесеца, а двоје других повређено.

Мартин Шуп, регионални директор МКЦК-а за Евроазију, рекао је да најновији развој ситуације на фронту показује да сукоб око Нагорно-Карабаха ризикује да измакне контроли, преноси Ројтерс.

"Цивили гину алармантном брзином", истакао је Шуп.

Најгоре борбе на Јужном Кавказу током скоро 30 година побудиле су страх од ширег сукоба који би могао да увуче Русију и Турску, савезника Азербејџана.

Такође представља претњу за азербејџанске нафтоводе и гасоводе, којима се ти енергенти транспортују на светска тржишта.