Joш четири жртве пада украјинског авиона, проглашен дан жалости

Број погинулих у паду украјинског војног авиона у североисточној Харковској области порастао је на 26, саопштено је из Канцеларије украјинског генералног тужиоца. Зеленски тражи објективну истрагу о паду авиона.

Један од двојице украјинских кадета, који су преживели пад војног транспортног авиона у Харковској области, преминуо је у болници, саопштила је Украјинска служба за ванредне ситуације.

У саопштењу се наводи да је кадет био у критичном стању у болници, после авионске несреће, која се догодила у петак, преноси Тас.

Претходно је Канцеларија украјинског генералног тужиоца саопштила да је у паду авиона погинуло 25 од 27 особа, које су се налазиле у летилице.

Два кадета су преживела скочивши из авиона, рекао је гувернер Харковске области.

У међувремену, министар одбране Андреј Таран рекао је да су стручњаци пронашли црну кутију авиона.

"Снимач података о лету није у авиону (који се срушио) и закључци се могу донети након анализе снимљених информација", навео је Таран, а саопштило је Министарство одбране.

Према прелиминарним подацима, највероватније је да је крило авиона ударило о земљу.

Министарство унутрашњих послова навело је да су се у авиону налазили пилоти и кадети украјинског ваздухопловства.

Из канцеларије наводе да је покренут кривични поступак због оптужби за кршење правила безбедности лета и припреме лета, "који су довели до катастрофе и других озбиљних последица".

У међувремену, власти у Харковској области у Украјини прогласиле су данас националним Даном жалости због страдалих у пада украјинског авиона Ан-16.

У уредби гувернера, објављеној на сајту администрације, наводи се да ће на Дан жалости национална застава бити спуштена на пола копља на свим зградама државних власти, предузећа, агенција и организација и да ће на њих бити постављена трака за жаљење.

Сви забавни и спортски догађаји би требало да, према препорукама, буду отказани, преноси Тас.

Како је раније саопштено, кадети Харковског универзитета ваздухопловних снага изводили су тренажни лет.

На интернету су објављени снимци са места пада авиона.

Украјински председник Володомир Зеленски рекао је да ће узроци пада војног авиона у којем је погинуло 26 људи бити истражени брзо и непристрасно.