Адвокати тврде да је изношење флаше из собе Наваљног кривично дело

Сарадницима Алексеја Наваљног прети казна затвора, ако су из Русије однели флашу са траговима отрова, знајући за њен садржај, изјавио је шеф адвокатске канцеларије "Грибаков, Пољак и партнери" Александар Грибаков и додао да су они по закону морали да је предају руским истражним органима.

Како је рекао, ако су сарадници Наваљног знали да флаша садржи остатке, могли би по руском кривичном закону због тога да добију до седам година затвора, преноси Спутњик.

"Ако је та флаша заиста извезена ван Русије, то је чудна ситуација - да се најважнији доказ изнесе ван граница наше земље", рекао је Грибаков.

Ипак, рано је говорити о било каквој одговорности, јер случај није отворен, већ је у току предистражни поступак.

Раније је лист Пројект писао да је флашу са траговима отрова могла изнети из Русије особа из пратње Наваљног Марија Певћих.

С друге стране, оснивач фонда "Синема фор пис" Јака Бизил, који је организовао превоз Наваљног из Русије у Немачку, изјавио је да су флаше са водом из његове хотелске собе из Томска доставили у Берлин немачким спасилачким авионом, а на захтев шефа штаба руског опозиционог лидера.