Шест најчешћих митова о ЦИА

На данашњи дан 1947. године основана је Централна обавештајна агенција (ЦИА), а седиште јој се налази у Ленглију у Вирџинији. Многе ствари у вези с том америчком агенцијом обавијене су велом тајне, и често су за њу везане разне теорије завере. ЦИА је честа тема и у холивудским филмовима, због чега су многе ствари у вези с њом погрешно представљене. Разбијамо неке од најчешћих митова о ЦИА.

Нису сви запослени у ЦИА шпијуни

ЦИА има много радника, оперативаца, аналитичара, библиотекара, особа задужених за комуникацију... и они нису агенти. Шпијуни су они које ЦИА регрутује да раде за агенцију.

Већина сме да каже где ради

Постоје службеници који живе тајно, тако да не смеју да одају информације о послу, али већина не живи тако. Највећи број радника има уобичајен посао од 9 до 17.

Службеници ЦИА не носе оружје

Јавност често меша агенте ФБИ-ја и службенике ЦИА, али ЦИА нема функцију спровођења закона. Њени службеници прикупљају и анализирају податке и никога не хапсе.

Акције се не завршавају пуцњавом и хаосом

Заправо је потпуно супротно. Ако се спроводи нека операција, нико вероватно неће ни знати да је ЦИА присутна.

ЦИА не чува све владине тајне

То што неко ради у ЦИА не значи да има неограничен приступ владиним тајнама. Сваки службеник има приступ информацијама значајним конкретан посао који обавља.

ЦИА не креира спољну политику

Агенција је независан извор информација и обавештајних података за оне који воде политику, а не њен креатор.