Белорусија тврди да је затворила границу са Пољском и Литванијом, друга страна демантује

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је та земља принуђена да затвори границу са Пољском и Литванијом, као и да појача граничне контроле са Украјином. Из Пољске и Литваније стижу деманти и тврдње да границе раде нормално.

Лукашенко је то рекао у време политичке кризе у Белорусији након председничких избора, за које опозиција тврди да су намештени, што је изазвало масовне протесте у земљи.

Лукашенко је за немире у Белорусији окривио Запад, подсећа Ројтерс.

У међувремену су се огласили и званичници Литваније и Пољске, тврдећи да границе функционишу уобичајено.

Портпарол пољске владе Пјотр Милер навео је у поруци да та земља није добила никакву потврду да је граница са Белорусијом затворена, док су из Министарства спољних послова рекли су за државну агенцију ПАП да граница функционише нормално.

Заменик пољског министра спољних послова Павел Јаблонски навео је у поруци послатој Ројтерсу да његова земља најаву Лукашенка схвата као "још један елемент пропагандне кампање, психолошку игру која има за циљ да створи осећај спољне претње".

Шеф граничне полиције у Литванији такође каже да граница ради као и обично.

Литвански министар спољних послова Линас Ликевичијус рекао је да та земља не зна шта Лукашенкова објава значи.

"Да ли ће затворити границу за терет, за људе или нешто друго? Морамо да сачекамо и видимо шта ова објава значи и како ће бити примењена", поручио је Ликевичијус.