Читај ми!

Скоро четвртина младих у САД мисли да је Холокауст мит

Истраживање Конференције јеврејских материјалних оптужби против Немачке показало је да 63 одсто младих Американаца не зна да је у Холокаусту убијено шест милиона Јевреја, док сваки десети сматра да су Јевреји изазвали Холокауст.

Међу испитаним Американцима старости од 18 до 39 година, њих 48 одсто није могло да наведе ниједан логор или гето из Другог светског рата, наводи се у истраживању у којем је, методом случајног одабира, испитано 1.000 особа у различитим америчким савезним државама.

Скоро четвртина испитаника или 23 одсто у САД верује да је Холокауст био мит или да се претерује када се говори о њему, док 12 одсто испитаника није чуло за Холокауст.

Више од половине, тачније 56 одсто, изјавило је да је видело нацистичке симболе на друштвеним мрежама или у својим заједницама. Скоро половина испитаника или 49 одсто потврдили су да су видели објаве на друштвеним мрежама којима се пориче Холокауст или којим се искривљују чињенице о њему.

Од свих испитаника у Сједињеним Америчким Државама њих 63 одсто није знало да је у Холокаусту убијено шест милиона Јевреја, а 36 посто их је мислило да је убијено два милиона или мање. Њих 11 одсто је сматрало да су Јевреји изазвали Холокауст.

Већина испитаних, 65 посто, сматра да образовање о Холокаусту мора бити обавезно у школама.

Гидеон Тејлор, председник Конференције о јеврејским материјалним захтевима против Немачке, која је спровела истраживање, наводи да су добијени резултати шокантни и тужни.

"Показују због чега морамо сада да реагујемо и да жртвама Холокауста дамо прилику да испричају своје причу док су међу нама. Морамо схватити зашто нам не иде добро у образовању младих о Холокаусту и лекцијама из прошлости. Ово треба да нам буде знак за узбуну и показатељ да надлежни треба да реагују", истиче Тејлор.

Подаци су прикупљени током истраживања у којем је, методом случајног одабира, испитано 1.000 младих у различитим америчким савезним државама.

Постављена су им питања: да ли су млади сигурно чули за Холокауст, могу ли именовати један логор и да ли знају да је убијено шест милиона Јевреја.