Гренел би у Берлину могао чак и да недостаје

Амбасадор САД Ричард Гренел је својим изјавама често нервирао немачке политичаре. Сада је пред повлачењем сa функције, што се не свиђа свима у Берлину. Неки се плаше због могућности стварања дипломатског застоја.

Када се пред одласком са положаја налази дипломата који тако недипломатски наступа као Ричард Гренел, може се очекивати да ће сви одахнути. Или чак осетити олакшање.

Не, то је погрешна реч, каже Нилс Шмид, стручњак немачког СПД-а за спољну политику, у интервјуу. "Мени је важно да Немци и Американци добро сарађују. За то је потребно да у Берлину буде политички 'тешкаш'".

"Аутентичан амбасадор"

Гренел дефинитивно јесте "тешкаш", оцењује се у тексту који објављује јавни сервис АРД на свом интернет-порталу. Гренел је био и остао на курсу председника Доналда Трампа.

Као амбасадор је иступао понекад за захтевима, понекад са претњама. Радо се оглашавао и на Твитеру. У порукама упућеним немачкој влади и фирмама тражио је да они следе интересе САД и супротставе се Ирану, Русији или Кини.

Но, управо то ће још и недостајати немачким политичарима, сматра Александар Граф Ламбсдорф, стручњак за спољну политику посланичке групе ФДП. Он жали због Гренеловог одласка и сматра да је у питању аутентичан амбасадор свог председника.

Ламбсдорф признаје да са њим није увек било лако, али "као амбасадор је Гренел био неко с ким сте знали како америчка влада размишља и дела".

"Није добра вест"

Разумевање америчке политике би дакле могло постати још теже, пише новинар АРД-а Маркус Замбале. Још од фебруара, Гренел је више био у Вашингтону него у Берлину – привремено као координатор рада тајних служби.

Функција амбасадора САД у Берлину ће бити упражњена до избора у САД у новембру, па вероватно и дуже. Тако је било и на почетку Трамповог мандата, када САД 15 месеци нису послале амбасадора у Берлин.

Гренелово повлачење "није добра вест" ако имамо у виду "тешку трансатлантску кризну ситуацију", сматра Волфганг Ишингер, шеф Минхенске конференције о безбедности.

"Готово половина Трамповог мандата је прошла без амбасадора у Берлину", констатује спољнополитички стручњак Зелених Омид Нурипур и додаје да је то за жаљење. Но, тврди да су односи САД и Немачке – јаки.

Нада у дипломате од каријере?

Трансатлантски односи зависе не само од влада, већ и од друштава, наглашавају политичари.

Социјалдемократски политичар Шмид, и поред свих резерви, у одласку амбасадора види и шансу.

"Можда у свакодневним пословима можемо да боље сарађујемо са дипломатама од каријере у амбасади САД него што је то дозвољавао Гренелов поларизујући приступ", нада се Шмид.

Сада ће и немачке дипломате видети да ли је на крају боље да у Берлину буде "тежак" амбасадор или да не буде никаквог, закључује немачки јавни сервис АРД.

Приредио Саша Бојић