Оборио га је једино Ајронмен, а како су пали остали Ф-22

Најновији пад Ф-22 на Флориди покренуо је питање будућности најбољег америчког авиона за директну борбу у ваздуху. Истрага несреће још траје, а САД су сада остале са 185 летелица тог типа. На који начин су Aмериканци губили драгоцене "рапторе"?

Ф-22 "раптор" је један од авиона који су понос Америчког ратног ваздухопловства, иако је коштао право богатство. То је први у свету борбени авион пете генерације.

Карактеришу га способност летења на изузетним висинама и велика брзина, одлична аеродинамика, снажан мотор, најсавременија електронска опрема, систем управљања и смањена уочљивост.

Првенствена намена му је директна борба у ваздуху, а секундарни задаци су му напад на мете на земљи и електронско ратовање. Битно је нагласити, када је реч о борби у ваздуху, да је Ф-22 супериорнији од најновијег вишенаменског авиона Ф-35 и да је због тога веома значајан за америчку војску.

У активну службу авион је уведен у децембру 2005. године, а последњи примерак је испоручен армији 2012. године. Произведено је укупно 195 летелица (осам прототипова и 187 оперативних). Ф-22 никад није извезен, иако је постојало интересовање блиских америчких савезника.

Авион није само драгоцен када је реч о улози који има у америчкој војсци. Све то много кошта. То је вероватно најскупљи ловачки авион који је био у оперативној употреби. Директни трошкови производње 2008. године били су 146,2 милиона долара за један авион. Вашингтон пост је навео да је цена радова по часу летења Ф-22 44.000 америчких долара.

Сви удеси "раптора"

Зато се може рећи да сваки удес "раптора" веома боли (не рачунамо случај када га је Ајронмен оборио у директној бори у филму). Америка је до сада изгубила четири авиона у инцидентима те врсте.

Први Ф-22 изгубљен је и пре него што је уведен у службу. Инцидент се догодио приликом полетања из базе "Нелис" у Невади 20. децембра 2004. године. Када су се точкови авиона одвојили од земље, авион је почео да се понаша неуобичајено и да изводи агресивне маневре.

Пилот је успео безбедно да се катапултира. Иако авион још није био у оперативној употреби, сви Ф-22 су приземљени док се истрага не оконча.

Утврђено је да је узрок несреће био читав сплет околности. Систем контроле лета није био у функцији приликом полетања, а пилот је покушао да га оспособи. Угасио је мотор верујући да ће агрегат за покретање мотора обезбедити напајање систему за контролу лета. Међутим, то се није догодило. Када је грешка у конструкцији авиона исправљена, настављена су тестирања Ф-22.

Несрећа се догодила и 25. марта 2009. године. Летелица се срушила недалеко од безе "Едвардс" у Калифорнији. Том приликом погинуо је пробни пилот "Локид Мартина" Дејвид Кули. Истрагом је утврђено да је Кули изгубио свест током једног маневра. Нису откривени технички проблеми на авиону.

Следеће године 16. новембра "раптор" је полетео из базе "Елмендорф" на Аљасци. Догодила се несрећа коју није преживео пилот Џефри Хејни.

Сви Ф-22 су били приземљени током истраге, а откривен је проблем у систему за снабдевање ваздухом. Комисија је окривила пилота Хејнија, али његова удовица је тужила "Локид Мартин", са којим се касније нагодила. У авионе су уграђени нови системи, а 2013. године америчка војска је признала да је погрешила што је окривила пилота.

Наредни озбиљан инцидент догодио се источно од базе "Тиндал" у Флориди 15. новембра 2012. године. Пилот се катапултирао и прошао је без повреда. Истрага је показала да је због прекинуте електричне жице дошло до ватре у хидрауличном систему и да су због тога оштећене команде.

Најновији случај је пад "раптора" код базе Еглин, такође у Флориди, догодио се у петак. Још се не знају узроци пада, али амерички медији подсећају да је неколико авиона Ф-22 у бази "Тиндал" оштећено током урагана 2018. године, и да су неки од њих премештени у Еглин.

До када ће Ф-22 бити у служби

На тај начин су ваздушне снаге САД, због прототипова којима је истекао век трајања, остале са укупно 185 "раптора".

Познати новинар који прати одбрану Дејвид Екс, у анализи за Форбс, тврди да то још увек не утиче директно на ударну снагу авиона Ф-22. Међутим, каже да би евентуални будући удеси могли да значе реорганизацију када је реч о ескадрилама које у саставу имају тај авион.

Ваздушне снаге САД планирају да користе "рапторе" до педесетих година овог века. Ако се оваква учесталост несрећа настави, могло би да "нестане" још десетак авиона до 2060. године.

Компанија "Локид Мартин" је у децембру 2019. године потписала нови петогодишњи уговор о одржавању Ф-22, вредан седам милијарди долара. Око 50 одсто одржавања авиона Ф-22 односи се на поправку стелт премаза који се оштећују током летова, наведено је на сајту компаније. Такође ради се и на модернизацији софтвера авиона и на интеграцији нових пројектила.