РТС у жаришту коронавируса, како живе Срби у Италији

Италија је најтеже погођена коронавирусом у Европи. Према званичним проценама, наших држављана је тамо око 50.000, али се претпоставља да их је више. Најразвијенији део земље – север, на најјачем је удару вируса. Како наши људи подносе ову ситуацију у Италији?

Маја Томић и Ана Мартиновић живе у Венету и Ломбардији, две најугроженије италијанске регије. Не паниче. Али им је паника других направила веће сметње од вируса.

"Средства за дезинфекцију и заштитне маске су нестале брзином светлости и не могу се пронаћи. Ја радим са старим људима и да бих њих заштитила носим маску када сам близу њих. Морала сам да тражим и да молим да ми обезбеде две маске, јер имају рок сати трајања", каже Ана Мартиновић из Ломбардије.

Ана је у Мантови која спада у жуту карантинску зону – што значи да је у близини жаришта.

"Црвене зоне су потпуно затворене. Значи, забрањен је улаз и излаз. Имам другарицу у Кодоњу, где је једно од првих жаришта коронавируса у Ломбардији и буквално су затворени код куће, забрањено им је да се крећу, међутим, последњих дана, јуче и данас, да кажем да су се охрабрили", наводи Мартиновићева.

Мајина трогодишња кћерка не иде у вртић због привремене обуставе у Венету. Чека бабу и деду. Маја каже да се живот близу Венеције променио за оне који долазе као туристи.

"За оне који би дошли у Италију мења то што не би могли да иду у музеј, што не би могли да иду на концерте, што нису могли да буду део манифестација које су карактеристичне за период који је иза нас, као што је карневал, зато што је све тренутно обустављено", истиче Маја Томић из Венета.

Дезинфекција возова

Италијанско-аустријска граница у региону Тирола под посебном је присмотром санитарних служби. Путници у возовима из Италије проверавани су на коронавирус.

Док се возови дезинфикују тако нешто је изгледа мало теже са приватним возилима. Наиме, у Инзбруку у Аустрији, неких тридесетак километара од границе са Италијом, једна италијанска рецепционарка била је инфицирана коронавирусом и шездесет двоје гостију су радили тест, њих деветоро је задржано на двонедељном посмарању, као и рецепционарка и њен партнер.

Чини се да Италијанима стављање на црну корона-листу почиње да иде на живце. Нервира их и што су читави градови у карантину.

Због тога се организују да им масовним туристичким доласком помогну да се врате на ноге, чим прође прописани карантин.

број коментара 0 Пошаљи коментар