Подигнут ниво узбуне због коронавируса, у Француској саветују грађанима да се не рукују

Светска здравствена организација упозорава да би коронавирус могао да стигне у већину земаља "ако не у све". Тек након трећег тестирања утврђено је да девојка првог оболелог у Хрватској има вирус. У Румунији су откривена још два случаја.

22.50 – Генерални директор Светске здравствене организације изјавио је да је Кина за протеклих 24 сата пријавила мањи број нових случајева коронавируса. 

19.50 – Француски министар здравља препоручио је људима да се не рукују. 

19.40 – Отказан сајам туризма у Берлину. 

19.10 – Би-Би-Си је објавио да је од коронавируса у Ирану преминуло 210 особа. Те наводе негирао је портпарол иранског министарства здравља.

Из иранског министарства спољних послова саопштили су да је понуда америчког државног секретара Мајка Помпеа да помогне Ирану у ситуацији са коронавирусом – смешна. 

18.10 – У Србији је данас пет особа тестирано на коронавирус, налази свих тестова су били негативни.

17.55 – СЗО подигла ниво узбуне на "веома висок".

16.50 – Шеф СЗО саопштио је да се тренутно развија 20 вакцина за коронавирус, а неколико лекова је у фази клиничких студија. Очекује прве резултате у наредним недељама.

15.20 – Преминуо је Британац који се коронавирусом заразио на крузеру "Дајмонд принцес". 

15.10 – Девојка првог зараженог у Хрватској има коронавирус – утврђено је након трећег теста.

Епидемија коронавируса добија шире размере, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО) након што је Нигерија потврдила први случај вируса у подсахарској Африци.

"Епидемија се шири", рекао је на конференцији за новинаре у Женеви портпарол СЗО Кристијан Линдмајер.

Каже да СЗО већ упозорава на то да би коронавирус могао да стигне до више земаља, ако не и до свих.

Линдмајер је рекао да се пажљиво разматрају извештаји о томе да су се неки људи поново заразили истим вирусом.

"Опште узев, очекивали бисмо да особа која је имала инфекцију коронавирусом буде после имуна барем неко време. Али опет кажем, ми то још не знамо", рекао је он.

У 49 земаља изван Кине пријављен је 4.351 случај заражених и 67 умрлих.

Највише случајева ван Кине забележено је у Јужној Кореји – 2.337, док је од европских земаља најкритичније у Италији где је заражено више од 650 људи, углавном на северу државе. 

У Мексику је потврђен први случај коронавируса, што је други случај у Јужној Америци. Први случај потврђен је у уторак у Бразилу.

Вакцина за коронавирус тренутно је у фази тестирања на животињама, и не очекује се да ће бити у производњи пре средине наредне године.

Засад се могу преузимати само мере личне хигијене, попут ношења маски и редовног прања руку.

број коментара 0 Пошаљи коментар