Стручњаци поручују из Рима: Здрав разум, прање руку и кашљање у марамицу

Представници ЕУ, италијанских власти, Светске здравстве организације и Европског центра за превенцију и контролу болести са састанка у Риму поручују да се не треба руководити паником већ здравим разумом када је реч о вирусу Ковид-19.

Директор Светске организације за Европу Ханс Клуге рекао је да озбиљно узимају и ситуацију и вирус, али да истовремено треба имати на уму и податак да "четири од пет пацијената заражених Ковид-19 вирусом показују благе симптоме и опорављају се".

Клуге је на састанку у Риму пренео најновије информације које говоре да у 33 земље широм света тренутно има 80.980 заражених особа Ковид-19 вирусом.

Клуге додаје да је од укупног броја заражених њих чак 96,5 процената у Кини.

"Смртност је два процента, а у Кини сада и један проценат. У питању су углавном особе старије од 65 година, ослабљеног имунитета који пате и од других болести", наводи Клуге.

Директор у Светској здравственоиј организацији позвао је грађане Италије да заштите "себе и друге" тако што ће да прате препоруке надлежних државних органа и да пазе на здравље посебно док су на путу.

"Здрав разум, хигијена руку водом и сапуном и када кашљете то чините у марамицу коју ћете безбедно одложити", препоручио је Клуге.

Ханс Клуге је нагласио важност заштите и информисања здравствених радника који су "први на удару" вируса.

Поред тога он је подвукао и улогу медија у тренутној ситуацији са коронавирусом.

"Улога медија је од критичног значаја. Ово је време за тачно и етичко информисање базирано на провереним изворима. Новинари су такође део рада у циљу заштите јавног здравља", наглашава Ханс Клуде.

Опрезно када је реч о дезинформацијама 

Европска комесарка за здравље Стела Киријакидис такође упозорава на опасност од дезинфомација у погледу новог вируса и његовог ширења.

"Ситуација јесте за бригу, али нема места паници. Морамо бити опрезни када је реч о дезимформацијима и ксенофобним изјавама које доводе у заблуду грађане истовремено доводећи у питања напоре власти", каже Киријакидис.

Нагласила је да ЕУ ради на координацији са и међу земљама чланицама као и да ће свима бити обезбеђана сва неопходна подршка у борби против епидемије.

Из Европског центра за превенцију и контролу болести кажу да се још ради на утврђивању информација о природи коронавируса.

Директорка Центра Андреа Амон наводи да су у ЕУ у току припреме за различите сценарије па и онај о ширењу кластера вируса на друге земље чланице.

"Земље чланице ће већ ове недеље добити памфлете са информацијам које могу проследити својим грађанима", истакла је Амонова.

Наводи да је поред кључне координације међу земљам чланицама ЕУ у сталним контактима са Кином, Канадом, САД и Африком у циљу праћења, превенције и сузбијања епидемије ЦОВИД19.

број коментара 0 Пошаљи коментар