Избори у Ирану, дисквалификовано више хиљада кандидата

У Ирану су јутрос у седам сати отворена биралишта за парламентарне изборе. Према наводима државне телевизије, биралишта ће бити отворена 10 сати, а право да гласа за посланике у парламенту, који броји 290 чланова, има око 58 милиона Иранаца. Више од 7.000 потенцијалних кандидата је дисквалификовано.

Пошто је дисквалификовано више хиљада кандидата у корист тврдокорних политичара, лојалних врховном лидеру ајатолаху Алију Хамнеију, не очекује се да ће гласање утицати на лоше односе Ирана и САД, оцењује Ројтерс.

Иранско руководство и државни медији позвали су бираче да изађу на изборе, при чему су неки од њих то назвали "верском дужношћу" гласача.

Ирански врховни лидер ајатолах Али Хамнеи гласао је у џамији у близини своје канцеларије у Техерану, убрзо након отварања биралишта и позвао Иранце да изађу на гласање.

"Свако коме је стало до националних интереса Ирана требало би да учествује у изборима", рекао је Хамнеи.

Раније ове недеље изјавио је да ће висока излазност бирача осујетити "завере и планове" Американаца и присталица Израела против Ирана.

На парламентарним изборима у Ирану се излазност сматра кључном мером подршке иранском руководству у време када се економија суочава са притиском санкција које су довеле до дипломатске изолације земље.  

САД су увеле санкције члановима Савета страже устава и Одбора за надзор избора због тога што је неким кандидатима забрањено учешће на изборима.

Савет страже је, како би осигурао доминацију тврдокорних политичара, дисквалификовао 6.850 умерених политичара и водећих конзервативаца чиме је гласачима оставио могућност да махом бирају између тврдокорних и умерених конзервативаца, лојалних Хамнеју.

Већину дисквалификованих чине реформисти и заступници умерене политике, што је повећало могућност да излазност буде нижа него што је то уобичајено, преноси АП. 

Уз све већу изолацију с којом се Иран суочава на светској позорници и незадовољство у земљи због економских потешкоћа, аналитичари изборе виде као референдум о начину на који се лидери баве политичком и економском кризом у земљи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

ima smisla

kazete izlaznost je kljucna mera podrske, a?