Даноноћна борба против коронавируса, Вухан на ногама

Информације о ширењу новог коронавируса мењају се из сата у сат. Званични податак јуче је био да је од вируса умрло 26 особа, данас више од 40. Број инфицираних у целом свету премашио је 1.400, али их је и даље највише у Кини. Председник Си Ђинпинг упозорава да се земља суочава са озбиљном ситуацијом и да се вирус убразно шири.

Почела је нова лунарна година, али ретко коме то сада пада на памет у Кини.

У граду Вухану, жаришту корона вируса, води се најозбиљнија борба. У тај град послато је додатно медицинско особље, као и лекари са војномедицинских академија и болница из Кине.

Осим Вухана, још 16 градова је у карантину - што значи да своје место не може да напусти више од 50 милиона људи. Од недеље ни аутомобилом неће моћи да се прође кроз Вухан без посебне дозволе.

Јуче је најављена изградња привремене болнице у Вухану за лечење оболелих од коронавируса са 1.000 кревета, а данас стиже вест да се гради још једна са 1.300 кревета.

Из тога можемо да наслутимо да се очекује већи број инфицираних наредних дана и да постојећи капацитети нису довољни.

Пекинг је данас потврдио два случаја оболелих који нису имали никаквог додира са провинцијом Хубеи, одакле је вирус вероватно кренуо.

У граду Хаикоу на кинеском острву Хенан, сви који су допутовали из провинције Хубеи где се налази Вухан, стављени су на двонедељно посматрање и неће моћи да напусте место.

Друштвеним мрежама се шире најразличитије информације које подижу панику међу становништвом.

Може да се прочита да је број оболелих у Вухану много већи него што показују званичне информације, да недостају капацитети за лечење, али ништа од тога није потврђено нити су извори информација релевантни.

Данас је почео и Празник пролећа, највећи кинески празник и обично врх туристичке сезоне. Не и ове године: затворени су Дизниленд у Шангају, Забрањени град у Пекингу, део Кинеског зида и бројне друге атракције.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 07:34) - anonymous [нерегистровани]

Bolest o kojoj je Bil Gejts...

... pričao još pre 5 godina. Sve postaje jako simptomatično!

(субота, 25. јан 2020, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Neki veruju da je ebola vojni virus, otrgnut kontroli, testiran u africi

(субота, 25. јан 2020, 21:58) - anonymous [нерегистровани]

ddddd

Nisam iz te profesije, ali pamtim neke stvari.
Za ebolu se pretpostavlja da je dospela u coveka i postala to sto jeste jer su domoroci jeli majmuma koji s hranio slepim misem iz dzungle.
Sada se za ovo pretpostavlja da je poteklo od zmija koje su se kao hrana nelegalno prodavale na pijaci.
Mislim da je paralela jasna, premda bolesti nisu ni slicne.

(субота, 25. јан 2020, 21:19) - Воронцов [нерегистровани]

Изненада је зло погодило људе

Као што видимо заразне болести су стална опасност за човечанство. Када више не чујемо за оне страшне болести које су некада харале светом изненада се ето појаве нове болести и опет косе људе.