Лукашенко: Неће проћи притисак Москве да се ујединимо

Председник Белорусије Александар Лукашенко оптужио је Москву да врши притисак на његову земљу да се уједини са Русијом и поручио да то неће дозволити.

Александар Лукашенко је у разговору са радницима фабрике папира на истоку Белорусије, рекао да Белорусија има своју државу и да су "суверени и независни", пренео је АП.

"Својим мозгом и рукама зарађујемо шта можемо, градимо своју државу", казао је председник Белорусије.

Лукашенко је истакао да Белорусија не може "бити део неке друге земље".

Русија је престала са испоруком нафте свом постсовјетском суседу након 31. децембра.

Две државе нису успеле да се договоре о цени нафте за ову годину.

Руска суспензија није утицала на доток нафте из Белорусије у Европу или на снабдевање природним гасом, али има последице по Белорусију, која се ослања на Русију са више од 80 одсто својих енергетских потреба.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 04:23) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Titov ""NE"" rusiji

Te ogromne kredite koje dobio Tito 1948g. od Amerike bile pod
strogom uslovom da kaze NE Rusiji na SVE...i ti krediti su bili i razlog postepenog Raspada SFRJ....Pero


(субота, 25. јан 2020, 03:16) - anonymous [нерегистровани]

@Kazite mi umni ljudi

Uz duzno postovanje ja ipak moram primjetiti da nekoliko nedorecenih tvrdnji. SFRJ se raspala zbog rascjepa na dvije struje, na one koji su bili prozapadno orijentisani kao i one koji su vjerno svoj spas trazili gledajuci ka istoku. Raspadom te uboge zemlje nekome je ipak svanulo a nekome smrknulo, kako to vec obicno biva. Slovenija i Hrvatska, kao uostalom i BiH, so dobile ono o cemu su samo sanjati mogle. Dobile su svoju drzavu a darodavac je bio upravo taj Zapad. Srbija je izgubila gotovo svo sto se uopce dalo izgubiti a posljedice su trajne, tragicne i nemjerljive. Razlog je naravno jako dobro poznat. U kontekstu Vaseg cijenjenog komentara Vi spomenuste jos jednog nesretnog historijskog gubitnika, Sjevernu Koreju. Da li je uopce potrebno polemisati zbog cega su ljudi u Sjevernoj Koreji gladni dok je Juzna Koreja ekomnomski izuzetno prosperitetna zemlja? Mislim da nije potrebno jer i u tom grmu leze dva ista zeca, Rusija i Zapad. Sto se tice krize u Spaniji, Italiji, Poljskoj itd. izazvane uvodjenjem sankcija Rusiji mislim da ste i tu malo pretjerali. Zapad ce i to umjeti sazvakati. Srdacan pozdrav.

(петак, 24. јан 2020, 23:08) - anonymous [нерегистровани]

Belorusia i Rusia

Citam razlicite komentare, svaki ima svoje misljenje, mada ovisi o njegovom znanju, ili obrazovanju mada neki koji moram reci obrazovani mogu sebi to
obrazovanje sebi sparati, ne drugima saditi u glavi necim sto neznaju.
Svaki kao trgovinski partner treba svoje obavese ispuniti.
Belorusia je samostalna drzava, te odlucuje za sebe bolje receno njeni
politicari odlucuju.
Meni je samo jedno neobnjasnjivo, nisam do dana jos cuo ili saznao da ima
Crnorusa, Belorusi su Rusi politika nesposobnih politicara je dovela do te situacije.
Pozdrav svim komentarima

(петак, 24. јан 2020, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

@Kazite mi umni ljudi

Zato smo Titove kredite i fiktivno blagostanje platili raspadom drzave jer je gazda jednom rekao - sad ce biti kako mi kazemo. Ko se usrecio od Rusije? Usrecili su se svi koji sa njom saradjuju i usrecili bi se mnogi drugi kojima su Amerikanci zabranili da saradjuju pa ne smeju, ali trpe stetu. Usrecila se prva Belorusija koja bi, da joj nema ruskog trzista, odavno licila na Severnu Koreju pod pritiskom zapadnih sankcija koje i danas trpi. Pitajte Italijane i Spance koji su zatvorili 30.000 firmi zbog sankcija zapada Rusiji koliko im Rusija znaci, Nemacka je na ogromnoj steti takodje, o Madjarskoj i Poljskoj desetkovanoj poljoprivredi da ne ogovorim - samo Poljska poljoprivreda je izgubila tri milijarde evra od antiruskih sankcija. I ne budite naivni da ce Belorusija ikada napraviti otklon prema Rusiji i prikloniti se zapadu, ovo je samo Lukasenkovo talasanje da pokaze kako Belorusija zeli da saradjuje i sa zapadom i tako smeksa isti, jer trgovinska razmena Rusije i Belorusije iznosi preko 30 milijardi dolara, dok sa Evropom iznosi deset puta manje.

(петак, 24. јан 2020, 19:05) - milan lala [нерегистровани]

Politicka demagogija

Lukasenko bi da iz Rusija dobija naftu i gas po ceni kao da su jedna drzava , tu je sva prica . Kad stigne dan za naplatu duga Rusiji odmah ista stara prica o Ruskom pritisku . Nema pritiska , nego kad je Belorusija ( koju ja volim ) suverena drzava a ne deo Rusije kako kaze neka onda i suvereno po trzisnoj ceni plati Rusiji naftu i gas .

(петак, 24. јан 2020, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Kazite mi umni ljudi....

Koga je to saveznistvo sa Rusijom usrecilo? Da smo se 1991. godine okrenuli ka zapadu, gdje i pripadamo, danas bi svi Srbi zivjeli u jednoj zemlji. Ono malo sretnih dana koje pamtimo iz perioda SFRJ su upravo bili sretni dani zbog toga sto je Josip Broz rekao NE "majci Rusiji".

(петак, 24. јан 2020, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Drzavnik

Pravi patriota, koji vodi racuna o interesima svoje zemlje. Podrska za Lukasenka!!!

(петак, 24. јан 2020, 17:30) - anonymous Milan [нерегистровани]

Tako se

To neradi. Lisice samo čekaju na ovu priliku. Posle bude djavo kriv kad eu i nito uleti i postanu prijatelji Belorusiji.

(петак, 24. јан 2020, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Zar je i to moguće ?

Svašta !