Асанжови адвокати траже укидање налога за хапшење

Сматрамо да се појавио низ нових околности које указују да има разлога да се ранија одлука шведског суда ревидира, каже један од Асанжових адвоката Томас Олсон.

Адвокати оснивача Викиликса Џулијана Асанжа затражили су од шведског суда да повуче налог за његово хапшење, у складу са пресудом панела Уједињених нација да његово задржавање у амбасади Еквадора у Лондону представља "арбитрарно притварање".

"Сматрамо да се појавио низ нових околности које указују да има разлога да се ранија одлука ревидира", изјавио је један од Асанжових адвоката Томас Олсон, а пренео је Ројтерс.

Панел Уједињених нација објавио је 5. фебруара одлуку да је Асанж "арбитрарно притворен" и позвала на његово ослобађање.

Радна група УН позвала је Британију и Шведску да "окончају његово лишавање слободе", оцењујући да се мора поштовати "физички интегритет и слобода кретања" Џулијана Асанжа.

Панел, састављен од петорице експерата, саопштио је да би Лондон и Стокхолм требало Асанжу да надоканде штету.

Портпарол британског премијера Дејвида Камерона изјавио је да ће Асанж бити ухапшен уколико изађе из амбасаде Еквадора, без обзира на одлуку комисије УН.

Асанж (44) је нашао уточиште у амбасади Еквадора у Лондону у јуну 2012. како би избегао изручење Шведској, где га траже ради испитивања због оптужби да је починио силовање 2010, које он пориче.

Каже да страхује да ће га Шведска изручити Сједињеним Америчким Државама, где би могао да се нађе на суду због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената путем Викиликса, једног од највећих одавања информација у историји САД.

број коментара 0 Пошаљи коментар