Читај ми!

Викиликс открио детаље војног плана ЕУ против прилива избеглица

Сајт Викиликс је објавио поверљива документа у којима се откривају детаљи плана војних операција Европске уније против прилива избеглица у Европи, јавља Раша тудеј. У извештају се врши притисак на убрзано формирање "поуздане" владе у Либији, од које се очекује да позове снаге ЕУ да оперишу у њеним водама, а касније и на копну.

Извештај је састављен 29. јануара ове године, а написао га је командант операције и контраадмирал италијанске морнарице Енрико Кредендино за Војни комитет ЕУ и Комитет за политику и безбедност ЕУ.

У документу се наводе статистички подаци о таласу избеглица и детаљи изведених и планираних заједничких акција снага земаља ЕУ у Медитерану.

У извештају се, такође, врши притисак на одговорне органе ЕУ да помогну у убрзању процеса формирања "поуздане" владе у Либији, од које се очекује да позове снаге ЕУ да оперишу у њеним територијалним водама, а касније да изда дозволу о проширењу војних операција на копну.

Извештај се појавио пре мање од пет месеци откако је објављено да ће у "Операцији Софија" учествовати 22 земље и 1.300 људи који би пресретали и одузимали сумњиве бродове у Средоземном мору.

Циљ операције је, првенствено, разбијање ланца кријумчарења људи, а не спречавање прилива избеглица, навео је Институт за безбедносне студије ЕУ, који је у документу истакао да операција почиње 27. јула 2015. године.

Институт је, међутим, нагласио да је неизвесно да ли ће операција икада моћи, из правних или политичких разлога, да оствари свој мандат, односно да "неутралише мрежу кријумчара кроз одвраћање или отворену принуду на либијској обали и копну".

Такође, наводи се да без обзира на то што државе чланице ЕУ подржавају операције, само неколико њих има вештину и искуство за такве мисије.

У документу је наглашено и да операција не може бити решење за избегличку кризу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 17. феб 2016, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Američka demokratija

Uništi postojeći vladajući sistem u zemlji i potom postavi svoje ljude koji će da te "pozovu u pomoć", da ih uništitš i psihički, i fizički, i ekonomski. Eto kako je Evropa dozvolila sebi da postane nova Amerika. Sada sledi pooštravanje svih zakona, doživotne robije za bilo kakvu glupost, masovna hapšenja dece i maloletnika, uz stalna upozorenja o "terorističkim pretnjama". Sve sa ciljem da narod Evrope živi u istom strahu kao Amerikanci, jer ih je onda lako kontrolisati. Istovremeno, kompanijama će biti davana sva moguća prava, neće plaćati porez, proizvodiće i uvoziće šta god žele, a za koju godinu svaki stanovnik te Američke demokratije imaće propisanu kvotu "lekova" koje mora da popije svake nedelje.