Читај ми!

Суд у Призрену осудио Дарка Тасића на 11 година правоснажно због ратног злочина

Посебно одељење Апелационог суда у Призрену осудило је Дарка Тасића на 11 година затвора на основу оптужнице да је током сукоба на Kосову и Метохији починио ратни злочин у селу Мала Kруша код Ораховца.

Дарко Тасић је претходно у првостепеном поступку осуђен на 22 године затвора, али су његови браниоци поднели жалбу.

Одлуком Апелационог суда првостепена пресуда је измењена у погледу правне квалификације кривичног дела и одлуке о казни, преносе приштински медији.

Адвокати Љубомир Пантовић и Дејан Васић, браниоци Дарка Тасића, још нису добили одлуку Апелационог суда и кажу да су о њој обавештени из медија.

Најавили су да ће по добијању пресуде и њеног разматрања вероватно поднети захтев за заштиту законитости Врховном суду и тражити преиспитавење пресуде Апелационог суда.

Истичу да за дела која се Тасићу стављају на терет "нема доказа његове кривице".

Тасић је, према наводима оптужнице, оптужен "да је у периоду од 15. до 26. марта 1999. године, заједно са српском полицијом и војним снагама учествовао у пљачкању и уништавању имовине цивилног становништва, паљењу кућа, узимању пољопривредних возила и других вредних предмета, посебно породици Хајдари".

Оптужница, такође, терети Тасића за "скрнављење лешева, спаљивање лешева заједно са другим полицијским и паравојним снагама и бацање лешева у реку Дрим, у месту ван села Мала Kруша".

Одлуком Апелационог суда оптуженом Тасићу ће у казну затвора од 11 година бити урачунато и време проведено у притвору.

Дарко Тасић ухапшен је и притворен пре три године.