Србин у Призрену осуђен на 22 године затвора

Основни суд у Призрену, одељење за тешка кривична дела, осудио је Дарка Тасића из Мале Круше на 22 године затвора због ратног злочина. Канцеларија за Косово и Метохију сматра да су суђење обележили озбиљни процесни недостаци, наводећи да ће се овим поводом обратити и надлежним међународним организацијама.

Адвокат Дарка Тасића, Дејан А. Васић каже да је од почетка поступка постојала "сенка стравичног масакра" који се догодио у Малој Круши.

"Веће локалних судија је подлегло притиску јавности и изрекло казну која до сада није забележена у послератној косовској судској пракси. Казна је одређена изнад законског максимума, на шта ћемо Апелационом суду у Приштини жалбом указати", рекао је Васић, преноси Косово онлајн.

Према његовим речима, став одбране је од почетка био да су сведоци о догађају опречно сведочили и да постоји оправдана бојазан основаности сумњи Специјалног тужилаштва.

Основни суд у Призрену прогласио је Тасића кривим по тачкама оптужнице због скрнављења тела неидентификованих особа, њиховог спаљивања и бацања у Бели Дрим.

Догађаји у Малој Круши десили су се између 15. и 26. марта 1999. године, а Тасић је проглашен кривим и да је као члан резервног састава полиције био саучесник и да је заједно са другим непознатим особама учествовао у пљачки, илегалном и намерном паљењу кућа, што није било оправдано војним дејствима.

Тасић се бранио ћутањем

Током процеса, Тасић се бранио ћутањем.

Уједно ово је последња оптужница коју је подигао Еулекс за ратни злочин и први предмет на коме су радиле локалне косовске судије и тужиоци.

Након суђења возило Косовске корективне службе у којем је био осуђени Србин напала је група окупљених Албанаца, махом становника села Мале Круше. Интервенисала је полиција и припадници Косовске корективне службе који су на тај начин спречили линч.

Према кривичном закону Косова максимална предвиђена казна за ратни злочин је 15 година затвора.

Дарко Тасић је родом из Мале Круше из које је са својом породицом протеран и живот су наставили у Шапцу, а ухапшен је 22. новембра 2017. године на прелазу Брњак код Зубиног Потока.

"Пресуда рефлекс дневнополитичких дешавања"

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је забринута због озбиљних процесних недостатака у поступку који је вођен против Тасића.

У саопштењу се наглашава да је Тасић првостепено осуђен због ратног злочина, иако су сведочења против њега била противречна, а затворска казна од 22 године која му је изречена већа је од законског максимума предвиђеног приштинским законодавством.

Према кривичном законику самопроглашеног Косова, максимална казна за ратни злочин је 15 година затвора, а начин на који је Тасићу суђено и пресуђено доводи у оправдану сумњу објективност суда, наводи се у саопштењу. 

"Пресуда Тасићу је очигледно рефлекс дневнополитичких дешавања на Косову и Метохији, а приштинско правосуђе није се, по нашем уверењу, показало довољно непристрасним и компетентним да суди и пресуђује по Еулексовој оптужници", оцењује се у саопштењу.

Како де додаје, Канцеларија за Косово и Метохију наставиће да пружа подршку и правну помоћ породици Дарка Тасића, као што су и до сада чинили ангажујући двојицу угледних адвоката одбране.

У саопштењу се истиче да ће се Канцеларија овим поводом обратити и надлежним међународним организацијама.