Суђење за напад на породицу новинарке одложено по 53. пут

Суђење оптуженима за напад на породицу бивше новинарке Б92 Тање Јанковић, одложено је у Основном суду у Врању по 53. пут због изостанка једног од оптужених Милоша Вучковића и судског вештака медицинске струке.

Адвокати оштећених инсистирали су да се раздвоји поступак против Вучковића и настави са извођењем доказа, гледањем снимка са сигурносних камера из ресторана, али суд тај предлог није усвојио.

Суд је међутим одредио притвор Вучковићу и наложио расписивање потернице за њим јер је изостао због наводног службеног пута у Аустрију.

Судија сматра да ће он, ако је заиста у Аустрији, "одмах бити ухапшен на граничном прелазу приликом повратка у Србију".

Пуномоћник породице Јанковић, адвокат Иван Симић, је предложио потом да се суђење према Вучковићу раздвоји из разлога ефикасности поступка и економичности, и да се прегледа снимак са сигурносних камера.

Тужилац је најпре овај предлог суду на оцену, али је на инсистирање судије Драгане Тасић изразио неслагање са предлогом адвоката Симића, наводећи да није целисходни раздвајати поступак у завршници суђења.

Пуномоћник породице Јанковић, адвокат Владимир Гаљак, тражио је новчано кажњавање судског вештака који је изостао због, према речима судије, обавеза у другим предметима, али суд није одлучио о том предлогу.

Након полемике адвоката и судије, суђење је ипак одложено за понедељак 2. март, када би требало да се испита судски вештак и прегледа снимак.

Уколико Вучковић не дође ни у понедељак, суд ће, како је најављено, против њега раздвојити поступак, саслушати вештака, преглeдати снимак и окончати доказни поступак.

Осам година без првостепене пресуде

Адвокат Симић рекао је Танјугу да је поводом овог случаја упутио допис Високом савету судства са захтевом да делегира стручно лице из тог највишег судског органа, са задатком да спроводи мониторинг у односу на целисходност и ефикасност вођења овог кривичног поступка.

Подсетио је да овај поступак траје већ осам година а да још није донета ни првостепена пресуда.

Тања Јанковић, бивша новинарка Б92, каже за Танјуг да је ово суђење одложено по 53. пут, али да жели да истраје и недозволи да се случај заташка, гурне под тепих и застари.

"Овај случај треба да се оконча пресудом која треба убудуће свима да покаже како ће проћи ако само помисле да нападну новинара који ради свој посао", навела је Јанковић.

Међу оптуженима полицијски инспектори

У овом случају за насилничко понашање и наношење тешких телесних повреда Јанковићкином оцу Зорану и сестри Бојани оптужени су активни инспектор полиције у Врању Ненад Јовановић, као и Милош Вучковић, Ненад Николић, Горан Илић, Бане Станојковић, Слађан Васић.

Дарко Секулић је оптужен за насилничко понашање и наношење лаких телесних повреда Слађану Спасићу.

Четворица оптужених, као и Слађан Спасић су након одбијања њихове кривичне пријаве, поднели контраоптужни предлог против Дарка Секулића, Тање Јанковић и њене сестре и оца због насилничког понашања.

Обе оптужнице су спојене у један поступак одлуком бивше судије Марије Јанићијевић, коју је због понашања недостојног судије прошле године функције разрешио Високи савет судства, а однедавно је члан Адвокатске коморе Ниш.

Напад на породицу новинарке Тање Јанковић догодио се 22. септембра 2012. године на свадбеној прослави у ресторану Пржар у Врању.

Том приликом оптужени су најпре вређали Тању Јанковић ,а потом претукли њеног оца и сестру.

Задали су им тешке телесне повреде у виду прелома носа, ребара и вишеструких прелома вилице.

Оптужни предлог поднет је суду 2014. године, али је суђење почело тек 2017. када је након доласка нове судије први пут одржан главни претрес.

За овај поступак је најпре била задужена разрешена судија Јанићијевић, од 2014. до 2017. године, током којих није одржано ниједно суђење.

број коментара 0 Пошаљи коментар