Дуг пут од оптужнице до суђења у Специјалном суду за злочине ОВК

Нова фаза у раду Хашког суда за процесуирање злочина припадника бивше Ослободилачке војске Косова почела је именовањем судије за претходни поступак и његово сагледавање понуђених доказа тужилаштва у достављеним оптужницама. Саставни део тог степена активности биће објављивање и првих оптужница, јер на основу њих треба да уследе судски процеси.

У новој фази активности у Специјалном суду, у главној улози је судија за претходни поступак. Он треба да размотри оптужнице и на основу чега су поднете. Приштински адвокат Артан Ћеркини, акредитован у Специјалном суду, рекао је већ да је специјални тужилац поднео једну или више оптужница суду.

Према Правилнику о доказном поступку, председник Суда мора да именује судију за претходни поступак, који је дужан да прегледа оптужницу и да се увери да у доказима из оптужнице постоји основана сумња да је оптужена особа починила то кривично дело.

"Ако је судија за претходни поступак уверен да постоји основана сумња, потврђује оптужницу", рекао је Ћеркини медијима у Приштини.

Одабир и задужења судије за претходни поступак 

Председница специјализованих већа Екатерина Трендафилова испунила је захтев Тужилаштва и именовала француског судију Николаса Гијуа за судију за претходни поступак. Одлука о именовању објављена је на веб страници Специјалних комора Косова.

Према Ћеркинију, задатак судије у тој фази биће утврђивање да ли су прикупљени докази у складу са законским одредбама и правилником, јер се у противном проглашавају неприхватљивим.

"Дакле, он мора да одлучи да ли постоји основана сумња да је дело почињено и да су докази прибављени на законит начин. Ако потврди оптужницу, тек након потврде, она ће бити објављена. Међутим, Уредба предвиђа могућност да оптужница из различитих разлога не буде објављена ни након потврде", рекао је Ћеркини.

Додаје да није познато када ће оптужнице бити потврђене или не, јер то зависи од обима доказа које је приложио специјални тужилац.

"Колико времена ће судији требати да размотри оптужницу зависи од обима оптужнице и количине расположивих доказа", објашњава приштински адвокат.

Указује и на то да паралелно са новом фазом у раду Специјалног суда, истражни поступак може да се настави за остале осумњичене за које тужилац још увек није пронашао доказе који задовољавају стандард основане сумње.

"Када сматра да је достигао тај стандард, подноси оптужницу", објаснио је Ћеркини.

Колико може да траје потврђивање оптужница у Специјалном суду 

Пословником о раду и доказима није одређено време када оптужница може да буде потврђена.

Међутим, пета тачка правилника 85 каже да "судија за претходни поступак одређује датум своје одлуке, који ће, без обзира на појединости предмета, бити најкасније шест месеци након подношења оптужнице и пратећег материјала".

Уредба даље појашњава да се подношење оптужнице и пратећег материјала врши на поверљив начин, док ти документи између осталог садрже и име и личне податке осумњиченог.

Ако након прегледа материјала судија потврди оптужбе у целости или делимично, тада "осумњичени постаје оптужени", за којим "судија може да изда налог за хапшење или обелодани процес".

Непотврђивање неке од тачака оптужнице не спречава специјалног тужиоца да поднесе измењену оптужницу, нити да ту тачку укључи у оптужницу која је подржана новим доказима.

Почетак суђења пред Специјалним судом за злочине које су током сукоба на Косову починили припадници бивше ОВК више је пута најављиван у претходних неколико година.

До сада је тужилаштво испитало је неколико стотина бивших припадника ОВК, укључујући и низ регионалних и локалних команданата.

За сада, међутим, није познато ко ће се од бивших припадника те формације наћи пред судом.

Суд за процесуирање злочина бивше ОВК основан је 2015. године, подршком посланика косовске скупштине.

Иако основан као косовски суд, седиште и све процесне радње одвијају се у Хагу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 14:56) - anonymous [нерегистровани]

Scenario

Scenario koji ce najcesce biti : Nema dovoljno dokaza, optuzeni, pusta se na slobodu