Механизам правоснажно одлучио – радикалима се суди у Хагу

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије Механизма да се члановима Српске радикалне странке Вјерици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу а не у Србији, како је раније било одлучено.

Овом одлуком која је саопштена из Механизма, одбијена је жалба Србије изјављена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донео 13. маја нови судија у овом предмету – Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу.

Жалбено веће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да су наводно застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

У питању су два сведока под псеудонимима W1 и W2 који су, према тврњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

Србија је претходно у више наврата изразила спремност за суђење овог предмета, гарантујући фер и правичност поступка и адекватну заштиту сведока.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Судији Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године именован је судија Ли Дакин.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета српском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбедности Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Након што је случај из Хашког трибунала по његовом затварању 31. новембра 2017. прешао у Механизам, судије тог суда су закључиле да је у интересу правде и експедитивности да се овај случај пребаци држави на чијој је територији извршено кривично дело - а то је Србија.

Након тога судија појединац је задужен за координарање предмета и конкретне одлуке.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 20:55) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ništa drugo nego :

Sud severne alijanse je tako odlučio , samo da nas zbog nepoštovanja njihovog suda opet ne bombarduju .

(понедељак, 24. феб 2020, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Bramercova Alatka

Cista politicka poruka, jer ce ovo nastaviti da koristi Serz Bramerc u njegovim izvestajima o saradnji Srbije sa Haskim Mehanizmom. Ovo samo daje packe Srbiji, ali je mnogo vazno strateski, jer svaki poslanik koji nije dobronameran moze to da koristi pri svakoj raspravi o "dobrom ponasanju" Srbije i usporava njen napredak u zatvaranju ili otvaranju poglavlja. Povuci-potegni sa samo nastavlja, jer vecina prosto ne ikada da Srbija postane punopravni clan ove zajednice.

(понедељак, 24. феб 2020, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Е овде ће бити ефикасни...

..и показати зубе, а све албанце са КиМ ће ослободити.

(понедељак, 24. феб 2020, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Haska lakrdija

Interesantno, ovo je onaj pritisak o kojem je predsednik Srbije juce govorio, a tice se nabavke Pancira, mada nije nista strasno. Ovo treba prosto ignorisati iz razloga sto Haski tribunal vise nije ni blizu uticajan kao pre pet i vise godina, drugo svi vide i dan danas da je to najobicnija lakrdija od suda gde se po politickim linijama donose presude i suludo je prihvatati takav sud za ozbiljno. Ti "prijatelji suda" su iz Hrvatske i da taj sud zaista sudi po pravdi, oni bi jos prosle godine kada je ta prijava podnesena postupili po njoj, ali ne, cekali su priliku da je iskoriste za ucenu Srbije. Naravno, Ameri i EU ce reci nema ulaska u EU dok ne pristanete na sve sto Hag od vas trazi, iako nas u EU iovako ionako nece primiti, zbog svojih problema.

(понедељак, 24. феб 2020, 18:12) - anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska...

...po pitanju Antisrpskog suda u Hagu Srbija mora reagovati .

(понедељак, 24. феб 2020, 17:53) - Dragan [нерегистровани]

politički

Суд политике и суд силе - не суд правде.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Mehanizam ?

Isti kao kod Asanža , politički mehanizam , isti kao u sarajevu , politički mehanizam , isti kao u Crnoj gori , sve su to isti politički mehanizmi protiv istine , ovaj svet tone u laži i prevare a svo od američkog rezima !

(понедељак, 24. феб 2020, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

Ma kakva pravda

Interesi i novac, treba Srbiju diskreditovati, a usput jos koji milion zaraditi na exyu nesreci. Nego indikativno je kako lako smjenjuju sudije koje im ne odgovaraju, iako su ih oni u jednom trenutku kad su im odgovarali vjerovatno i postavili. Nesto slicno rade i u Ustavnom sudu BiH.