Сутра ванредна седница Бироа служби безбедности, појачана Жандармерија у КЗБ

Премијер Србије Александар Вучић заказао је за сутра у 13 сати ванредну седницу Бироа за координацију служби безбедности. У погранични појас ка Македонији послате додатне снаге безбедности. Министар Небојша Стефановић обишао базу Жандармерије у Ристовцу, одакле је поручио да се предузимају све потребне мере како би се очувала стабилност и безбедност грађана Србије.

Седница је заказана поводом најновије ситуације у Македонији. У Куманову су се сукобили полиција и наоружане групе

Како сазнаје РТС, у погранични појас ка Македонији послате су додатне снаге безбедности. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наредио је да 450 припадника Жандармерије буде распоређено у Копненој зони безбедности.

Упућене су и додатне снаге противтерористичке јединице према граници с Македонијом и појачан број редовних полицијских снага.

Такође, министар Стефановић посетио је базу Жандармерије Ристовац, где је поручио да припадници МУП-а Србије предузимају све потребне мере како би се очувала стабилност и безбедност Србије и њених грађана.

"У Копнену зону безбедности и гранично подручје према Македонији упутили смо појачане јединице Жандармерије и Противтерористичке јединице. Такође, појачано је и присуство граничне полиције и свих других логистички потребних полицијских снага", истакао је министар, саопштио је МУП.

Министар је разговарао и са македонском министарком унутрашњих послова Горданом Јанкулоски и обавестио ју је да су на границу с Македонијом упућене додатне полицијске снаге. Како је саопштено, Стефановић је истакао да је чврсто уверен да ће се полицијске снаге Македоније изборити са терористичким претњама које сада угрожавају њихове грађане.

"Морамо да будемо озбиљни и одговорни како би показали свима онима који размишљају о евентуалним терористичким нападима на територију Србије да ће брзо и ефикасно бити заустављени. Ми ситуацију у Македонији пратимо од почетка, повећали смо борбену готовост и нисмо дозволили да нас оваква ситуација изненади", рекао је министар.

Влада Републике Србије ће пратити могући избеглички талас, како би правовремено реаговала ради смештаја и прихвата тих људи, наводи се у саопштењу. 

Стефановић ће, како је речено, са македонском колегиницом бити у контакту током целог дана и разговарати о даљој ситуацији.

Станковић: Нема назнака о проширењу сукоба на југ Србије

Безбедносна ситуација на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе је стабилна и нема никаквих назнака о могућем проширењу сукоба из Македоније на југ Србије, изјавио је председник Координационог тела за те општине Зоран Станковић.

Станковић је Танјугу рекао да се на подручју тих општина спроводе уобичајене и редовне радне активности и да нема никаквих разлога за страх.

Навео је и да криза у Македонији траје мало дуже и да је било познато све у вези са тим проблемима.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 09. мај 2015, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

Scenario "Ugrozeni i jadni"

Ovi opet ugrozavaju mir i pokazuju otvoreno ekspanzionisticke ideje i zelje. Potencijalna bomba kojoj je opet upaljen fitilj na Balkanu. Sa njma treba; zajednicki sa drugim zainteresovanim stranama, pametno, organizovano i zestoko..., nadajmo se da nece opet dobiti podrsku.

(субота, 09. мај 2015, 17:41) - anonymous [нерегистровани]

Opametimo se

Vratimo služenje vojnog roka, bar na dobrovoljnoj bazi i osposobimo pravu i jaku srpsku vojsku. Sukobi nisu tako daleko od nas. Moramo biti spremni za efikasnu odbranu. I ne samo vojska i policija nego i svi građani. Znak UCK u Kraljevu mora biti opomena. A napad na policiju u Zvorniku pokazuje da moramo biti spremni.

(субота, 09. мај 2015, 16:26) - Mirko [нерегистровани]

Uključimo mozak, neka se svi okrenu miru i životu.

Mi svoju zemlju moramo da čuvamo i da nam je mir u našij zemlji prioritet.
Podrška državnim organima za pravovremenu i odgovornu aktivnost.
Naša policija je sposobna, odgovorna i neka svi poštuju uputstva policije.
Svi građani da se okrenu životu i radu u miru, svi.

(субота, 09. мај 2015, 16:04) - Dragan [нерегистровани]

Сценарио!

Куманово нису успели ни 2001. године да увуку у некакве међуетничке сукобе; на улицама Куманова изашли су заједно сви грађани, и Македонске и Албенска народности, и зналачки коментирају да је ово некакав сценарио, и чуде се које су то војне групације...

(субота, 09. мај 2015, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

mudro, nema šta

@Савез

e samo nam još savez sa Makedncima hvali! malo je što smo imali jedne devedesete, te nam hvale još jedne. jedne devedesete su, zbog egzodusa stanovništva u inostranstvo, već dovele u pitanje naš opstanak, te nam hvale još jedne, koje će sigurno da nas dotuku. mudro i vizionarski, nema šta. ako se mi ne upletemo u ovaj sukob, priča nikako ne može da bude potpuna.

(субота, 09. мај 2015, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

@Nazalost...Sa reci na dela!

Gospodo "vojni analiticar",za sve to sto ste naveli,jos nesto (vrlo vazno) fali, pare,ili novci,kako moj babo kaze.

(субота, 09. мај 2015, 13:29) - тоша [нерегистровани]

савез

Крајње је време да Србија, Македонија и Грчка формирају савез за супротстављање албанској експанзији иначе ћемо сви нестати. Наравно, и да Македонија повуче признање тзв. незваисног Косова.

(субота, 09. мај 2015, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Нажалост, сад је касно

Претходна власт је да би се додворила западу, пристала да уништи тоне и тоне наоружања и да сведе војску на ловачко друштво. Оно што је стварано деценијама, уништено је за пар година или мање, тако да је опоравак српске војске у овом тренутку врло тешко постићи. Прво због тога што немамо новца за савремено наоружање које нам је потребно, друго, због тога што се то не може постићи преко ноћи. А ноћи су нам се нажалост веома скратиле јер Србија је, ма колико нас други убеђивали да су око нас све сами пријатељи, угрожена земља што се види на очигледним примерима и зато нам је снажна војска преко потребна. Одузети Србији војску исто је што и Израелу или Русији одузети војску. Али док неки схвате да Србија није Норвешка или Исланд, плашим се да ћемо много муке претрпети.

(субота, 09. мај 2015, 13:14) - JA [нерегистровани]

Broj policajaca

Da li se mora objavljivati koliko je policajaca poslano na granicu?

(субота, 09. мај 2015, 13:11) - nejugosloven [нерегистровани]

balkanski savez

mislim da je ocigledno da srbija, crna gora, republika srpska i makedonija moraju da oforme neku vrstu saveza, ne jugoslaviju ili veliku srbiju, vec samo ujedinjene vojne snage u slucaju sirenja radikalnog islama (koji nema veze sa verom)