Од чега грађани бране "Теслу" у Панчеву

Становници насеља "Тесла" у Панчеву покренули су иницијативу "Одбранимо Теслу", јер по Генералном урбанистичком плану града на зеленим површинама у насељу би требало да се изграде четири стамбене зграде, нове улице и паркинзи.

Већ други викенд, становници насеља "Тесла" окупљају се на својој ливади испред зграда и дружећи се шаљу поруку градским урбанистима, да неће дозволити да им бетоном замене зелене површине и дечија игралишта.

Они сматрају да на овако малом простору нема места за четири нове зграде које би заклониле и светлост постојећим станарима, а новим улицама би се угрозила безбедност саобраћаја.

"Направили би један, по мени, екоцид када би две зелене површине, два дечија игралишта и дрворед платана заменили бетоном и зргадама", сматра Марко Бaтур из Иницијатива "Одбранимо Теслу".

Истиче да они немају ништа против напретка града, нити против да се људи досељавају у град.

"То је феноменално и томе се радујемо, али план развијања града треба да иде по неким урбанистичким правилима одрживог развоја и заштите животне средине", поручује Бутур.

Житељи насеља "Тесла" предлажу да се град шири према периферији, а не у центру који је већ пренасељен и инфраструктурно оптерећен.

"Сад имамо проблем да на сваком слободном простору где може да се направи зграда, то се и чини без да се организује инфраструктура, без да се организују паркинзи и простори за забаву", указује Сања Валковић из Удружење грађана "Зелени мост".

Постојећи детаљни урбанистички план за насеље "Тесла" направљен је још 2012. године. Грађани су овог лета тим поводом на јавној расправи и поднели чак 2.000 приговора.

У Градској управи смо сазнали да ће се ускоро разматрати све примедбе грађана и да ће се тек након тога донети, већ сад је сасвим извесно нов кориговани Урбанистички план детаљне регулације.