Гујон: Литије у Црној Гори пример за цео свет

Литије у Црној Гори су пример, не само за верујући народ и не само за Србе, већ за цео свет", изјавио је за Радио Београд Арно Гујон, хуманитарац, оснивач организације "Солидарност за Косово".

Арно Гујон оцењује да у Европи последњих деценија нисмо имали ништа слично.

"Последњих деценија нисмо имали окупљања људи око нечега што их превазилази. Имали смо окупљања за на пример пензијско осигурање, или томе слично, али никада за нешто што је узвишено", рекао је Гујон, који је гост емисије "Вечерас заједно" на Радио Београду.

Ти људи који демонстрирају у Црној Гори, каже француски хуманитарац, не могу ништа да добију за то на крају месеца, неће добити повишицу, могу само отказ да добију.

"Они то раде зато што желе да потомци буду оно што су они данас, исто што су и њихови преци били - Срби и православци. То је нешто невиђено до сад", сматра Гујон и додаје да су литије у Црној Гори против Закона о слободи вероисповести такође показатељ да је СПЦ најживља црква у Европи.

Истиче да не чуди то што се на литијама и молебнима спомиње Косово и Метохија јер, како каже,  Косово и Метохија није само географски појам већ идентитетски, историјски и културолошки.

"То је нит која повезује све Србе где год живели и кад год живели. Оно повезује данашњег Србина са Србином од пре три века, или пет, оно везује Србина из Немачке и Србина у Црној Гори. Верујем да ће тако и остати", навео је Гујон.

Арно Гујон, коме је ово 15. година хуманитарног рада на Косову и Метохији каже да, када је 2004. са 19 година, са братом основао хуманитарну организацију, није ни слутио да ће остати на Косову и Метохији.

"Мислио сам да ће се ситуација побољшати и да ће наша помоћ бити непотребна. На жалост, погрешио сам. Сад им је помоћ потребнија више него икад. Такође знам да Срби на КиМ никад неће одустати, а на нама је да будемо уз њих", закључио је Гујон и најавио наставак хуманитарног рада.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 28. феб 2020, 23:16) - Vukica [нерегистровани]

Arno!

Vi ste jedno savršenstvo.

(петак, 28. феб 2020, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Hvala Arno sto se boris za srpski narod svuda gde zivi. Pobedice Srbi sve nedace, pobedice i Srbi u Crnoj Gori .

(петак, 28. феб 2020, 21:13) - anonymous [нерегистровани]

Humanista,

Čovek stranac, čovek pun vrlina, voli srbe kao što srbi sami sebe vole, ako ne i više, čovek za uzor, dajte ga češće i više u svim medijima.

(петак, 28. феб 2020, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

Hvala do neba!

Postovani gospodine, hvala Vam do neba, u ime celog napacenog srpskog naroda!