Између истине и панике, шта је права мера информисања о коронавирусу

Извештавање медија о коронавирусу постаје медијска тема број један – теме ради, а не толико ради заштите здравља становништва, наводи за РТС Вишња Баћановић, социолог. Истиче да су медији јако моћно средство како за изазивање панике тако и за слање правих и проверених порука, али, како каже, јако је важно да се у било каквој ванредној ситуацији користе на начин који ће помоћи грађанима да се заштите, да се заштити безбедност здравља становништва и да се сачувају људски животи.

Вишња Баћановић је гостујући у Београдскеој хроници истакла да је најважније грађанима пружити тачну и проверену информацију.

"У том смислу је јако важно да информисање буде правовремено, тачно, истинито и из проверених извора који не треба да остану неименовани. Такође, битно је и да информација дође до најразличитијих група становништва, да се не догоди да особе које не користе интернет немају неке одређене информације или нпр људи који имају оштећени слух, вид", објашњава Баћановићева.

Говорећи о извештавању медија о коронавирусу наводи да то постаје медијска тема број један – теме ради, а не толико ради заштите здравља становништва.

"У случају короне то је глобално медијска ствар. Велика паника која се ствара је глобална. Најодговорнији су уредници и државни органи који тачно треба да пропишу врсту информација које излазе у јавност и начин на који излази у јавност. У овом случају најмеродавнија је Светска здравствена организација и извори које она одобри или наравно овлашћени органи држава – Италије, Кине, али је јако важно да информације буду проверене и да нема неименованих извора и да када говоримо о нечему, говоримо са јасним подацима, јасним упуствима грађанима шта да раде и како могу да се заштите", објашњава Баћановићева.

Додаје и да за неке непроверене информације које могу имати озбиљне последице треба да неко да сноси одговорност.

број коментара 0 Пошаљи коментар