Вучић: Имамо детаљни план, нема заражених коронавирусом, али има много лажних вести

Председник Србије Александар Вучић рекао је да коронавирус у овом тренутку у Србији не постоји. Истиче да је направљен детаљни план за случај да зараза стигне и у Србију.

Александар Вучић је након састанка у Председништву Србије рекао да је данас разговарао са свима који се баве превентивомали и са свим надлежнима који треба да решавају и проблеме уколико се појави коронавирус у Србији.

"У Србији нема заражених вирусом, ово говорим јер смо изложени невероватној кампањи лажи и неистина на друштвеним мрежама – од тога да је на Инфективној клиници умрло двоје људи, а двоје на Бежанијској коси, да људи иду у скафандерима. Нико није преминуо и не само да нема смртних случајева већ ни позитивних на коронавирус", рекао је Вучић.

Истакао је да су договорене комплетне мере превенције и мере хитне реакције свих надлежних органа у Србији у случају појаве коронавируса. Предвидели смо све до најситнијих детаља, рекао је Вучић.

Председник наводи да ће се повећати број санитетског особља на граничним прелазима, укључујући оне који досад нису имали такве тимове.

"На главним граничним прелазима, посебно према Хрватској и Мађарској, и на сва три аеродрома, свуда имамо такве тимове, појачаћемо их и на граници према Бугарској и Северној Македонији. Припремили смо све наше установе и објекте, собе уредили за потенцијалне болеснике. Направили смо све што је потребно да можемо да их излечимо", рекао је Вучић.

Нагласио је да су замолили две компаније које производе заштитну опрему, посебно маске, да убрзају производњу.

"Никаквих проблема нећемо имати, осим проблема са намерним или случајним изазивањем панике, која је непотребна", рекао је председник Вучић.

"Сачувати економску снагу земље" 

Вучић је указао да се посебна пажња мора обратити на економију, јер се мора сачувати економска снага земље, будући да су, како је приметио, земље које нису припремиле своје становништво и нису рекле шта се тачно дешава имале велике последице.

Зато ће током сутрашњег дана министар трговине Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж разговарати са свим снабдевачима за територију Србије, са фирамама, компанијама, да никакве панике на тржишту не сме да буде.

"Молим људе да не купују брашно, конзерве... Непотребно је. Треба да се понашамо рационално, да чувамо земљу од излива лажне љубави, која је, у ствари, усмерена на то да се земља сруши", поручио је Вучић.

Приметио је и да ће бити економских проблема, због недостатка делова из Кине, те апеловао да се кроз то "лакше прође", посебно имајући у виду да је земља бележила раст у јануару.

Здравствени радници у заштитним униформама

Вучић је рекао да су се здравствени радници појавили у заштитним униформама, јер се јавио човек који је рекао да је био на просторима где је могуће или постоји бојазан да је био у друштву заражених.

"То је по процедури, изашла су амбулантна кола, људи са заштитном опремом. Установило се да човек није позитиван, већ има лакши облик обичног грипа. Нема потребе за паником", поновио је Вучић и додао да је већа смртност од обичног грипа.

Председник је навео да се нада да ће Србија из ситуације са вирусом изаћи без озбиљних последица.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 08:25) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Samo bez stvaranja panike. Najbitnije je da je nase zdravstvo spremno ako dodje do toga.

(среда, 26. феб 2020, 19:00) - Sara [нерегистровани]

Bez panike

Treba preduzeti sve neophodne mere radi zastite od korona virusa ali bez panike.

(среда, 26. феб 2020, 15:45) - Sena [нерегистровани]

Panika

Namerno ili slučajno širenje panike i stvaranje problema u ovom trenutku nisu potrebni.

(среда, 26. феб 2020, 15:18) - OM [нерегистровани]

Komentar

Zdravstveni sistem Srbije ce jos jednom pokazati da je spreman na sve izazove u cilju da zastiti stanovnistvo i da se moze svrstati rame uz rame sa svim vecim zdravstvenim sistemima u Evropi

(среда, 26. феб 2020, 14:57) - Milos [нерегистровани]

Nema panike u Srbiji

Srbija ce znati kako da se odbrani od eventualnog dolaska korona virusa, a svi oni koji pokusavaju lazima da izazovu paniku, nece u tome uspeti.

(среда, 26. феб 2020, 14:29) - Dejan [нерегистровани]

Koji plan?

Gledao sam na tv-u, nije receno nista o planu, sta oni planiraju da preduzmu, nego samo ponavljaju kako ne smemo da panicimo. Ok, nema mesta panici, ali recite sadrzaj tog plana?

(среда, 26. феб 2020, 14:17) - Relja [нерегистровани]

Virus

Nema potrebe dizati paniku. Nadamo se da ce nas virus zaobici, ali svakako ljudi civajte se..

(среда, 26. феб 2020, 14:13) - miki [нерегистровани]

Virus

Srbija je spremna na eventualnu pojavu Korone virusa i borbu protiv iste.

(среда, 26. феб 2020, 14:13) - Željko [нерегистровани]

Virus

Nemojte paničiti i širiti lažne vesti.

(среда, 26. феб 2020, 14:13) - Aca [нерегистровани]

kom

U Srbiji nema zaraženih koronavirusom ali sve se pomno prati.