Сви важнији путеви под радарском контролом, шта се све проверава

Полиција од понедељка спроводи појачану контролу саобраћаја. За пет дана написано је 25.000 прекршајних пријава - 5.000 дневно. Трећину свих прекршаја чине прекорачење брзине, алкохол и невезивање сигурносног појаса. Акција се наставља и током викенда, када се очекује повратак деце са зимског распуста.

Сви важнији магистрални и регионални путеви биће покривени радарском контолом. Приликом сваког засутављања радиће се алкотест возача и у току дана. Провераваће се опрема у зимским туристичким центрима, а ко има летње гуме биће искључиван из саобраћаја због технички неисправног возила. 

"Ствари које ми санкционишемо су неприлагођена брзина, вожња под дејством алкохола, некоришћење сигурносног појаса и, могу да кажем, све више мобилни телефони", рекао је Небојша Арсов, начелник саобраћајне полиције Србије.

У току викенда, нарочито у већим градовима, биће контрола вожње под дејством алкохола и психоактивних  супстанци. Младе возаче упозоравју из МУП-а да се придржавају ограничења за пробне возачке дозволе.

Оно што је битно, невезивање појаса на задњем седишту и вожња преко дозвољеног броја седишта, посебно ће се кажњавати. 

"Пуна су гробља, пуне су болнице, пуни су затвори оних који су сматрали да боље возе када су пијани него када су трезни - то је велика заблуда. Осим великих новчаних казни имајте на уму да је свака саобраћајна несрећа под дејством алкохола умишљајно кривично дело", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

За возаче савет да ако иду по своју децу, обавезно испланирају путовање, јер се на наплатним рампама и граничнм прелазима очекује гужва. Потребно је имати довољно бензина и да мобилни телефон буде напуњен уколико се чекање одужи.

 

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 20:25) - Tihi [нерегистровани]

Saobraćal

80% vozača na putevima u Srbiji ne poštuje propise najčešće voze prebrzo u proseku ako je ograničenje 50 voze 80km/h a ako je 80 voze preko 100 neki i 150km/h.
To je naša svakodnevnica plus nasilnička vožnja koja je takođe opšte prisutna.
Svakodnevno najstrože kažnjavati sve bez izuzetaka jer ako se nekazni tatin sin svi pokušaji da se uvede red padaju u vodu!

(петак, 21. феб 2020, 16:58) - Helleri [нерегистровани]

Zimske gume

To se odnosi na turističke centre jer se tamo nikad ne zna kad će pasti sneg ako ga nema trenutno.

(петак, 21. феб 2020, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

путеви

Не постоје магистрални и регионални путеви.

(петак, 21. феб 2020, 14:38) - Ивана [нерегистровани]

По ко зна који пут Они нам долазе.

Шта је циљ ових повремених објава саобраћајне полиције да излазе на терен?
Само раде оно што би требало, за шта пред друштвом одговарају и за шта су плаћени, да кажем и ово последње које је суштина распоређивања/смењивања појединаца са радних места.

Мене апсолутно не занимају популистичке објаве о "појачаним контролама" и сличним акцијама.
Као грађанин ове земље и њен порески обвезник тражим (великим словима) да полиција, па и саобраћајна, одговорно обавља своје дужности.
Овакве вести чак вређају и здрав разум и интелигенцију.

Хвала лепо саобраћајним полицајцима на досадашњем труду, познајемо их боље од оваквих вести. Добар глас се далеко чује, а лош још даље.

(петак, 21. феб 2020, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Šta bi trebalo

Trebala bi da postoji jedna komisija koja bi mogla da bude sastavljena i od predstavnika građana a koja bi predlagala: - koji saobraćajni znaci mogu biti promenjeni, izostavljeni, pomereni ili dodati - koji putevi ili delovi puteva trebaju hitno biti sanirani, itd.
Kod nas je osnovni razlog nepoštovanja saobraćajnih znakova i taj da nisu adekvatno postavljeni i da ne odgovaraju realnosti.

(петак, 21. феб 2020, 14:01) - Smederevac [нерегистровани]

Pitanje

Jedan policajac rece da su izbori pred nama i da treba para za predizborne aktivnosti...
Elem, ovo je preterivanje da se gleda u detalje. Eto kod nas u Smederevu je i dalje ogranicenje kao u 50-tim godinama kada smo imali kaldrme. Na ulazu u grad pored livada i na izlazima iz grada gde kuca nema ogranicenje je 50 na sat. To je lokalna vlast donela odluku i rado bi snizila i na 40 samo da zakon to dozvoljava. Ovo je legalan nacin kaznjavanja. Nikog ne ugrozavas a placas kaznu. Kamere postavljaju svuda i tacno tamo gde nema zive duze eto i kamera na 50 na sat....Ovo je sramota za Srpsku policiju gde ne resavaju srz problema nego kaznjavaju neduzne gradjane. Za pijanice i ekstremne bahate vozace nema opravdanja. Znate, mi smederevci znamo gde se kriju pa tu sa 60 spustimo na 50 i milimo. Ali stranac se peca 99% . I posle kazu uspesna akcija. Sta ste resili ovim...Da se nece pormeniti nesto posle ovoga. Videcete bice tek pijanih i ginuce narod...

(петак, 21. феб 2020, 14:00) - Aлександар [нерегистровани]

Нестручност и амбис

Сада су почели да мере брзину на битним местима, а до сада смо их виђали на неким мрачим местима где може да се праве "договори". Нису контролисали брзину где је саобраћајно оправдано, него где може да се заради нешто преко плате. Мало ће да буду виђени, а после се враћају у мрак.

(петак, 21. феб 2020, 13:58) - Ratko [нерегистровани]

@Divno

Ti si jos u komunizmu, nema vise "narodna milicija" vec postoji Policija.Cudan je Srbin, nije dobro ako Policija ne kontrolise, isto tako nevalja i ako kontrolise.Ko ce Srbinu ugoditi?

(петак, 21. феб 2020, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Divno

Bez zimskih guma, vozilo, tehnički ,neispravno?
Jel to narodna milicija trenira strogoću?
Il primjenjuje zakon po svom nahođenju?

(петак, 21. феб 2020, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Zasto javljate ovako nesto? Ovim govorite nesavesnim vozacima, hej lepo se ponasajte narednih nekoliko dana, bice kontrole. A posle kad se zavrsi kontrola mogu opet starim navikama da se vrate.