Објављен списак послодаваца који нису поштовали права трудница

На сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања објављена је листа послодаваца код којих су утврђене неправилности у вези са остваривањем права током трудноће, породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и посебне неге детета.

Листа се односи на неправилности које су начињене у периоду од 23. јула 2019. до 15. јануара ове године и на списку је 29 предузећа из Београда, Врања, Новог Сада, Прокупља, Крушевца, Краљева, Лесковца, Шапца, Панчева и Зрењанина.

Та предузећа баве се углавном трговином, угоститељством, производњом хлеба и пецива, обуће, фризерском делатношћу.

Неправилности су се готово код свих фирми које су на списку односиле на неисплату накнаде.

Према тој листи, 11 послодаваца није доставило обрачуне зарада, односно потврде о годишњим оствареним приходима, седам их није доставило потребну документацију надлежним службама из области социјалног и здравственог осигирања, а три послодавца су дала незаконите отказе уговора о раду.

Инспекторат за рад донео је 12 решења, 20 захтева за покретање прекршајног поступка, као и три упозорења послодавцима.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 15:47) - anonymous [нерегистровани]

Lepo.

Samo da javno kazete ( mislim na stampu, tv) koje su to firme da bi ljudi bojkotovali njihove proizvode ili usluge koje pruzaju.

(уторак, 21. јан 2020, 15:36) - VanjaBeograd [нерегистровани]

A otkazi nakon prodiljskog?

A kada će biti objavljeni spiskovi poslodavaca koji porodiljama nakon isteka bolovanja, kada bi trebalo da se vrate na posao, daju otkaze? Da li će se zakon o radu ikada pozabaviti time ili je to postalo svima normalno da se dešava.