Правоснажне пресуде могу да се коментаришу, али не било како

Друштво судија Србије позвало је Високи савет судства и Државно веће тужилаца, а нарочито републичког јавног тужиоца, да престану да занемарују своје уставне дужности гаранта независности судова и судија и самосталности тужилаца, а поводом иступа политичара који коментаришу њихов рад.

Једно од начела Устава Србије је подела власти. Однос три гране заснива се на равнотежи и међусобној контроли. Судска је описана као независна. Један политичар, државни секретар у Министарству правде би да уведе екстерну контролу правосуђа. Примере тражи у Француској.

"Судство и тужилаштво је постало неодговорна грана власти, затворен систем који води рачуна само о себи, који нико не контролише екстерно. Ми имамо у једној Француској, где у њиховом уставу судство није грана власти него ауторитет, а судије и тужиоце поставља председник државе. А код нас уместо да председник Вучић поставља судије, овде имамо да они који седе с криминалцима у хотелу 'Шумадија'...", наводи државни секретар у Министарству правде Радомир Илић.

Критике на рачун правосуђа стижу и од председника Србије Александра Вучића. На примеру човека осумњиченог за трговину дрогом сматра да систем, и поред доказа, не ради довољно ефикасно.

"Сит сам и тужилаштава и судова и њиховог неделовања", рекао је Вучић.

Председник из Давоса поручује да не жели да контролише судије и тужиоце већ да убице и нарко-дилери буду иза решетака.

"Не пада ми на памет да на било који начин рушим Устав Србије, то ни у једном тренутку није долазило у обзир. Некад, кад немате за шта да се ухватите, морате да се хватате за сопствене лажи и изјаве људи који ни од кога нису овлашћени за било шта, нити постоји нека иницијатива, нити моја жеља, нити се устав мења преко ноћи – нити је то могуће нити реално", навео је Вучић.

Забрањено мешати се у рад судова 

Друштво судија Србије у саопштењу подсећа: Забрањено је мешање власти у рад тужилаштва и судова.

"Ово саопштење једно је у низу које се издаје више од две деценије, којима се представници друге две гране власти позивају да не коментаришу рад правосуђа, пре свега судова, у предметима који су живи, активни, а у оним предметима који су правоснажно окончани, потребно је коментарисати тако да се ауторитет суда и носилаца правосудних функција не доводи у питање", каже судија Апелационог суда Омер Хаџиомеровић.

Дан касније, Радомир Илић објашњава шта је хтео да каже. Реч је о решењу да у Високом савету судства, поред пет судија, седи и пет правника, које ће бирати Скупштина. У Државном већу тужилаца тужиоци ће, међутим, бити у мањини у односу на правнике које бирају политичари.

"Екстерна контрола правосуђа од стране народа подразумева да су грађани ти који бирају, који имају право да контролишу како извршну, тако законодавну, а на неки начин да партиципирају и у контроли судске власти", објашњава Илић.

Хаџиомеровић истиче да се држава обавезала да смањи политички утицај на правосуђе и да измени начин избора судија – да се не бирају у парламенту, и да се елиминише присуство  представника политике, министра правде и председника Одбора за правосуђе у Високом савету судства.

"Некако ме то подсећа на оно – дајемо жмигавац лево, а идемо десно", каже судија Апелационог суда.

Осим заштите независности судија и самосталности тужилаца, судије позивају Високи савет судства, Државно веће тужилаца и Републичког јавног тужиоца да редовно пружају обавештења и разјашњења о питањима која су од интереса јавности.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 08:45) - Srbijanac [нерегистровани]

Krivica

Srpsko sudstvo je rak rana nase drzave.

(уторак, 21. јан 2020, 07:50) - anonymous [нерегистровани]

Sedim i zamisljam

Neko normalno sudstvo bez "vasih i nasih". Bez straha od drzave i nemoci koju uvek osecam pred njom pa i za obican racun koji nisam platila. Bez osecaja da me drzava proganja za sve moguce dazbine prema njoj,ali nije bas revnosna prema njenim obavezama koje se odnose na mene.

(уторак, 21. јан 2020, 00:26) - Dejan M. [нерегистровани]

Mogu da se komentarišu

ali bolje da se ne komentarišu...presude.

(понедељак, 20. јан 2020, 23:38) - milan [нерегистровани]

Balkanski sudovi

Balkanski sudovi i balkanske sudije? Ne, hvala!

(понедељак, 20. јан 2020, 23:06) - Milos [нерегистровани]

Pravda za nevine

sve sudije su zahvaljujuci politicarima dolazili do radnih mesta od 1945. A sada zele da su zasticeni kao beli medvedi. Sramota me je u njihovo ime, jer nam svakodnevno dokazuju da su lako podmitljivi i da se sa njima svako ko krsi zakon, prolazi sa manjim kaznama nego sto su zakonom predvidjene... Mislim da bi narod sudije trebao birati kao politicare, pa bi se tada svako bojao za svoje radno mesto i poslove krajnje korektno odradjivali, a obican narod bi sigurno na stetu mafijasa, lopova i ostalih vucibatina birao casne i stroge sudije i Srbijom bi opet narodna pravda vladala...

(понедељак, 20. јан 2020, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Што мање недодирљивих , мања и корупција

Независно судство и тужилаштво је као и самоуправљање лепа замисао али то је чиста утопија. Све људи кији раде морају имати контролу. Судије и тужиоци који не раде добро морају бити критиковани и мењани од стране државних органа. Коме они у Србији одговарају за свој (не)рад ? Самом себи изгледа. Толико су се уживили у ту лагодну позицију да се чак брецају и на Председника када
их крутикује. Идеална ситуација за корумпираност и јавашлук. Криминалце пустају на слободу јер наводно тужилаштво није прикупило доказе !!!! Ма одмах сменити те тужиоце и поставити нове способне ! Каква дрскост још се буне што их јавност прозива због неспособности и оправдане сумње на корупцију која буја у судству и тужилаштву у њиховом свету "недодирљивих". Под хитно мењати закон и овластити Председника државе да их поставља и разрешава !!!

(понедељак, 20. јан 2020, 22:43) - anonymous [нерегистровани]

Vladavina prava

Ono što moram da primetim, da svako tumači stvari onako kako mu odgovara. Hajde da stvari posmatramo obrnutim redosledom u samom Ustavu Srbije.
Član 4. glasi:
- Pravni poredak je jedinstven.
- Uređenje vlasti počiva na podeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.
- Odnos tri grane vlasti zasniva se na ravnoteži i međusobnoj kontroli.
- Sudska vlast je nezavisna.
Član 3. glasi:
- Vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima.
- Vladavina prava se ostvaruje slobodnim i neposrednim izborima, ustavnim jemstvima ljudskih i manjinskih prava, podelom vlasti, nezavisnom sudskom vlašću i povinovanjem vlasti Ustavu i zakonu.
Član 2. glasi:
- Suverenost potiče od građana koji je vrše referendumom, narodnom inicijativom i preko svojih slobodno izabranih predstavnika.
- Nijedan državni organ, politička organizacija, grupa ili pojedinac ne može prisvojiti suverenost od građana, niti uspostaviti vlast mimo slobodno izražene volje građana.

Iz samog Ustava se vidi, da je sudska vlast nezavisna, ali se jasno kaže da se odnos tri grane vlasti zasniva na ravnoteži i međusobnoj kontroli. Sudstvo treba i mora biti nezavisno, ali nikako mimo kontrole druge dve grane vlasti (zakonodavne i izvršne). Ni jedna od tri grane vlasti ne može i nesme da bude izuzeta od toga, jer se u suprotnom ruši ono što svima nama najvažnije, a to je vladavina prava. Suverenitet države potiče od nas građana. Mi smo ti koji imamo i moramo imati uticaj na sve tri grane vlasti, bilo posredno, bilo neposredno. Ako neka grana vlasti, u ovom slučaju sudska, misli, da se nezavisnos može bazirati na temelju da njih niko nesme da kontroliše, onda ja izgleda pogrešno čitam Ustav.

(понедељак, 20. јан 2020, 22:42) - anonymous [нерегистровани]

Jako lose

Sudije ne razumeju kako krivicno delo zivi u stvarnom zivotu, kako se ta pravna norma manifestuje u stvarnom svetu. To je njihov najveci problem. Posle toga dolazi korupcija.

(понедељак, 20. јан 2020, 22:21) - Miki [нерегистровани]

Gradjanin

Kao gradjanin imam pravo da iskazem zadovoljstvo ili nezadovoljstvo svim granama vlasti. Nezadovoljan sam vlascu ali sudstvom pogotovu. Apsolutno nepoverenje imam u sudstvo.

(понедељак, 20. јан 2020, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Kako je nastala

Kako je nastala narodna izreka:
Kadija te tuzi, kadija ti sudi.