Србија заузела 45. место на ПИСА тестирању, Кина и Сингапур у врху листе

Србија је на ПИСА тестирању које је спроведено 2018. године заузела 45. место, обjављено је на подсајту ОЕЦД-а посвећеном овом тестирању. На листи је рангирано 79 држава или економија. Прва два места заузимају Кина и Сингапур.

Србија је заузела 45. место на ПИСА тестирању, у категорији читалачка писменост, која је овај пут била главна испитивана категорија.

Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и Босна и Херцеговина (62).

Естонија, Канада, Финска и Ирска  су најбоље рангиране земље са Запада (5-8 места).

Сједињене Државе се налазе на 13. месту, Уједињено Краљевство на 14, Немачка на 20, Француска на 23, а Русија на 31. месту.

Дно листе заузели су Филипини, Доминиканска Република, Косово, Либан и Мароко.

Задатке из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености решавало је прошле године око 8.000 петнаестогодишњака из 222 школе широм Србије.

ПИСА тестирање спроводи се у целом свету на сваке три године, а Србија учествује од 2001.

На тесту 2012. године српски ђаци су заузели 43. место у конкуренцији 65 земаља, а 2015. године, због недостатка финансијских средстава, Србија није ни учествовала у истраживању.

Прошле године 79 држава или економија је учествовало у тестирању (Хонгконг, Макао, Кинески Тајпеј и Косово су посебно рангирани).

ПИСА тестирање је, иначе, програм Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

nista novo

Odavno nema ujednacenog kriterijuma, nema kontrole nastavnika, nesavesan rad, nema popravnih nema ponavljanja, mnogo se mesaju roditelji, pritisak od mnogih i pretnje dovele do propuštanja , nezainteresovanosti za kvalitet. Od 2000. reforma dala učenicima velika prava bez adekvatnih obaveza... 

(уторак, 03. дец 2019, 16:06) - Драган [нерегистровани]

Проблем су тестови

Кад би се тестирало знање Фарме, Задруге... сигурно бисмо били у самом врху.

(уторак, 03. дец 2019, 13:22) - Nikola, Kalgari [нерегистровани]

Hmm

Ovaj test jeste nemerodavan. Finansira ga americka privatna organizacija. Da li zaista mislite da vise i bolje znaju mladi Kanadjani i Amerikanci, koji ne znaju ni za pojedine kontinente, ili zemlje u regionu koje idu po nekad sovjetskom, sad ruskom modelu (sirina u obrazovanju) - sto u stvari nikako ne ogovara Zapadu?!

(уторак, 03. дец 2019, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

PISA 2018

Pisa (Programme for International Student Assessment) je internacionalna studija koja mjeri od 15- godisnjaka/godisnjakinja sposobnost u citanju, matematici i prirodnim naukama. Provodi se svake trece godine a prezentuje se godinu dana kasnije sto znaci da je ovo testiranje izvrseno 2018 a predstavljaju se danas 2019.

(уторак, 03. дец 2019, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

re:koga briga

Vrlo je mjerodavan. Skolstvo treba reformu. U Sloveniji je sprovedena, pa se vide rezultati. Sprovesti reformu, zaostajati onda od bogatih za nekoliko bodova bi bio znak da se radi pravilo, jer bi zaostatak u tom slucaju bio samo rezultat manjka sredstava i finansijskih mogućnosti zemlje.

(уторак, 03. дец 2019, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

Dobro je...

Ovo je i dobro. Ranije smo delili poslednja mesta.

(уторак, 03. дец 2019, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Napisa neko

Da je ovaj test nemerodavan. Ja se slazem sa tim. Ali da smo bili bolje plasirani,a ne kao sada u donjoj polovini, ne bi mogli da zivimo od hvalisanja.

(уторак, 03. дец 2019, 09:44) - Александар [нерегистровани]

Благо речено

Резултат је поражавајући и осликава стварно стање нашега школства и система вредности. Често се изругујемо Американцима и њиховој необразованости, а они су високо изнад нас. Хрватска која је пре непуних 30-ак година имала исти ако не и мање захтеван образовни систем (говорим из сопственог искуства јер сам живео и школовао се као дете и у некадашњој СР Хрватској и у Србији) такође је позиционирана високо изнад нас. Ово је срамота и под хитно захтева да се нешто више учини по питању образовања уколико желимо да се ова држава развија и напредује. Треба преиспитати све силне реформе школства које су одрађене више 'copy-paste' без дубље анализе и праћења њиховог ефекта на знање наших ђака. Истина је, освајамо медаље у математици и физици, али то више захваљајући појединим школама и ангажману професора који се не дају ни поткупити ни застрашити, док сви знамо каква је ситуација генерално, нарочито по мањим срединама. Оцене се добијају на лепе очи, тј. везе, позиције и познанства. Пролазне оцене се добијају чим неки мало опаснији отац дође и запрате наставници или професорици и уместо да заврши у полицијској станици због тога, његово неваспитано и размажено дете и даље прави проблем и даје лош пример. Друштвене мреже, ријалитији, јутјубери, звезде ове или оне - то све одвлачи децу од школе, књиге и правих животних примера, али проблем није у њима, већ у нама, у друштву и примеру који им дајемо, а резултат ПИСА теста само је објективна слика над којом треба добро да се замислимо и ако вам је стало до будућности ове државе и до будућности наше деце, онда ћемо нешто и да учинимо по том питању.

(уторак, 03. дец 2019, 09:05) - anonymous [нерегистровани]

Ne razumem

Kako smo spali kada nam govore svakog dana na TV da napredujemo ? U pitanju je metod ocenjivanja Pisa testa a ne naseg skolstva, jel da ?

(уторак, 03. дец 2019, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

koga briga.

Pisa test kao totalno nemerodavan za znanje i zivot.