Село Јакаљ на раскрсници путева, а без пута

Село Јакаљ налази се на раскрсници путева који воде ка Косјерићу, Ужицу и Бајиној Башти али им управо то прави велике проблеме. Кроз село пролази око пет километара макадамског, државног пута другог А реда. Да добију обећани бољи пут чекају још од 1945.

Тако близу, а тако далеко, невоља је с којом се деценијама и лети и зими носе у Јакљу, селу воћара и сточара у коме, за разлику од много брдских села, још увек има деце и младих. Најтеже је ипак лети и у сушном периоду, када се гуше у облацима прашине која остаје иза сваког возила.

"Ми смо близу километарски али смо уопште далеко и сви нас познају кад сиђемо у град, познају ауто, зна се одакле смо дошли", каже Милорад Мартић из Јакља.

"Мени је кућа близу пута, цело лето деца не могу да се играју", каже Милован Катић из Јакља.

Драгослав Томић из Јакља каже да све пропаде око пута и малина и воће и све и подави народ.

Повремено, кажу, долазе геометри који изнова размеравају будући пут. И ако грађевинских машина нема, тешки камиони их не заобилазе. Добили су тако међународни макадам посред  села, јер је камионџијама пут кроз Јакаљ краћи педесетак километара.

"Најмање прође данас двадесет камиона. Имају камиони што иду за Милиће, вучу руду за цементару у Косјерићу", каже Драгутин Николић из Јакља.

У "Путевима Србије" у чију надлежност спада и њихов државни пут другог А реда, кажу да то ове године неће бити.

"Од 1945. све су зборови били овде и на том збору прва тачка дневног реда била је пут Костојевићи-Варда и никада до сада, до 2019. није се завршило", каже Драгослав Томић. 

Јакљани се и даље надају да ће једног дана и до њих стићи асфалт који је дошао с обе стране села, осим њихових 5 километара у средини. А до тада ће им, уз камионе, редовно стизати и туристи,најчеше странци и то грешком навигације која бира најкраћи пут. 

број коментара 26 Пошаљи коментар
(петак, 11. окт 2019, 06:17) - anonymous [нерегистровани]

Dajte Jaklju dusu

Predivno mjesto, predivni ljudi i djeca koja u njemu zive. Rado iz daleka dodjem, jer ih volim, ali me zaboli kada vidim kako putuju, kako se muce sa ovim putem. Ne treba u ovom vijeku da zivi bilo ko bez puta, da djeca u skolu dolaze blatnjava. Tuzno.je to. Republika Srpska Vas moli dajte Jaklju dusu i asfalt koji cekaju citav svoj zivot.

(четвртак, 10. окт 2019, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

...

Bruka za ovaj jadni narod

(четвртак, 10. окт 2019, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Tuzno i zalosno

Na relaciji Kosjerić -Jakalj prolazim bar 3 puta sedmicno,do zarica dodjem za 15 min 12 km,do bozinca 25 min 4 km,koliko sam vise potrosio goriva unistio auto(amortizaciju),preko rupa i kanala na tehnickom pregledu tesko da prodjemo bez popravke,a da nepricamo o habanju guma.Ako ovako nastavi da propada ni sa traktorom necemo moci da prodjemo.

(среда, 09. окт 2019, 22:44) - Darko Filipovic [нерегистровани]

Uzas

Bruka,voleo bih kada bi bar jedno mesec dana dosli ovde oni odgovorni za nasu situaciju,pa da zive i rade sa nama da vide kako je nama

(среда, 09. окт 2019, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Bruka za opstini, a i drzavu !!!

(среда, 09. окт 2019, 22:17) - aloalo [нерегистровани]

@

Невероватно, прошао сам овим путем намерно да би узео другу руту од Коштунића до Заовине (уместо Ужица, ишао преко брда), био сам уверен да реновирају пут, а не да је овакво стање нормално..

(среда, 09. окт 2019, 20:22) - Vladimir [нерегистровани]

Komentar

Nadam se da će se ovaj prasnjavi put jednom napraviti da nam bude normalan...

(среда, 09. окт 2019, 12:57) - Zorica [нерегистровани]

Selo Jakalj

Cesto prolazim ovim putem I pitam se da li ce neko pomoci da se ikad asfaltira

(среда, 09. окт 2019, 11:02) - Dragica [нерегистровани]

Put za Jakalj

Srbija ima veliko srce , a Jakalj cistu dusu , lepota prirode , samo nedostaje asfaltiran put

(среда, 09. окт 2019, 08:51) - Milica [нерегистровани]

Put za Jakalj

U ime buducnosti , u ime divine decice sela Jakalja koja se nevide od prasine POMOZITE