Скоро 300 фирми на једној адреси

Где је нестало 275 привредних друштава и три предузетника? Сви су регистровани на једној адреси, али екипа РТС-а их није пронашла. Не налазе их ни поштари, ни порески инспектори.

Једна адреса - скоро 300 регистрованих фирми. По Закону, то је дозвољено, јер није ограничен број фирми које могу да се налазе на једној адреси.

Ипак, у Јасеновој 11 екипа РТС-а није затекла много канцеларија. Дочекало нас је неколико власника 27 станова, колико има ова зграда.

"Позиви и коверте долазе, инспектори неки долазе и доносе неке судске позиве и тако", каже станарка Јасенове 11 и додаје да нема ниједне фирме.  

Дешава се да станари не знају да је на њихову адресу пријављена фирма, све док им на врата не покуцају инспектори.

"Били су, долазили су да се интересују. Кажу неки Савић Небојша, а мој син се зове Савић Велибор и није пријављен овде. Никад ми нико није дошао с молбом да их пријавим нити бих то урадила. Имам мали стан, немам ни где. Био је инспектор, узимао изјаву и рекао ми да идем са том изјавом у СУП да пријавим и ја сам ишла на Видиковац",  каже Драгојла Савић, станарка Јасенове 11.

Када власник пријављује фирму, Агенцији за привредне регистре доставља адресу седишта. То се прослеђује Републичкој пореској управи која је уписује у Јединствени регистар пореских обавезника и издаје ПИБ.

Власник је дужан да буде доступан на тој адреси, а уколико није, пореска управа му привремено одузима ПИБ и ограничава му права. Потом Пореска полиција на основу прикупљених података утврђује износ избегнутог пореза и кривце, против којих подноси кривичне пријаве.

Ипак, до оснивача "фантомске фирме" није лако доћи. Предузеће се оснива помоћу украдене или фалсификоване личне карте, а уколико је власник доступан, он нема никакве везе са оснивањем и "радом" фирме.

Као и у овом случају, предузеће се не налази на регистрованој адреси, пословне књиге и документација су недоступни, пореске пријаве се не подносе или се подносе без задужења, што значи да то "предузеће" не плаћа јавне приходе.

Да би се идентификовале "фантомске фирме" пре него што штета настане, у оквиру Пореске полиције постоји Одсек за процену ризика, чији је задатак да предложи инспекторима која предузећа треба посебно контролисати да би се утврдило да ли заиста раде или служе за прање новца.

Без обзира на то што разни инспектори долазе у Јасенову 11, ту је и даље регистровано 275 привредних друштава и три предузетника.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 22. нов 2019, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Zakon u rupi

Trgovinsko ugostiteljska radnja. Registrovani vlasnik te radnje poseduje prodavnicu i pored ugostiteljski objekat (caffe). Sad ako je ist artikl u prodavnici 80 a u caffeu 160 din. Po kom osnovu se sad zaračunava PDV,porez na delatnost....?Jedna radnja,a dva lokala.

(петак, 28. јун 2019, 12:29) - Kimi [нерегистровани]

Banka

Ma tražite vi po računu u banci, tu ćete ih naći bez problema.
Bankarski sistem ne mogu da izbegnu ako posluju u okviru naše države, sem ako posluju samo sa strancima i to u vidu usluga, sve ostalo se može pronaći i utvrditi u banci.

(четвртак, 27. јун 2019, 07:53) - anonymous [нерегистровани]

АПР

Не мора ништа да ти дође на адресу, све сам преузмеш у АПРу.

(четвртак, 27. јун 2019, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je priča za malu decu.

Korupcija na delu i to je to. Kada otvorite firmu odredjena dokumenta vam moraju da dodju na kućnu adresu. Bez njih nema rada. Neka provere stanare u toj zgradi jer se neko pravi lud. Pogotovu ta gdja. Savić. Ali 275 firmi! Ne jedna ili dve. To ukazuje žešću malverzaciju u upravi i poreskoj.

(четвртак, 27. јун 2019, 02:45) - anonymous [нерегистровани]

Nije po temi, ali...

Šta da radi preduzetnik koji bi da se žali inspekciji i traži poresku terensku kontrolu da proveri one koji rade na crno, a tamo u inspekciji radi terenski poreski inspektor koji van tog posla radi na crno?

(среда, 26. јун 2019, 22:55) - anonymous Sreten [нерегистровани]

Srpska posla stare navike

To je samo potvrda da je Srpsko sudstvo nestručno, neorganizovano i korumpirano, na kraju potrebne su reforme po mehanizmima i kriterijumima EU kao i zapošljavanje u javnoj upravi..da nije MMF tražio reforme pojeli bi i nas i sami sebe.

(среда, 26. јун 2019, 19:39) - Boki [нерегистровани]

Posledice

Na žalost, u pokušajima privlačenja investitora došlo je do velikih propusta u procesima otvaranja firmi.
Negde se davi nepotrebnom dokumentacijom, a opet ključe stvari kao fiktivne adrese prolaze.
Ježim se na slogane - firma za dan, dozvole za dan i sl
Možda u državama gde su policije i sudstvo efikasni.