Ситуација на југу Србије стабилна и мирна

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић рекао је да је према свим расположивим чињеницама са терена које су прикупиле надлежне државне службе, ситуација на југу Србије стабилна и мирна. Педседник општине Прешево Рагми Мустафа каже да је та општина спремна за прихват избеглог становништва из Куманова.

Зоран Станковић је поручио да нема назнака да је Србија угрожена, као и да нема разлога за забринутост грађана Србије, преноси Танјуг.

"У сталном смо контакту са надлежним државним органима, Владом, министрима, а у сталној смо координацији и са локалним властима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи", казао је Станковић, а саопштило је Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Станковић је рекао да су надлежни на терену од тренутка када је избио сукоб у Македонији и непрекидно прате ситуацију.

Председник Координационог тела је истакао да надлежни државни органи ситуацију прате из минута у минут, а да су у Прешеву у приправности све службе.

Станковић је објаснио и да нема већег броја возила из правца Македоније која би желела да уђу у Србију, као и да су у току јучерашњег дана грађани Македоније прелазили границу одлазећи код својих рођака у Прешево.

"До овог момента ни једно лице није пријављено као избеглица са територије Македоније", навео је Станковић.

Станковић је рекао и да се прати ситуација са српским становиштвом у Македонији, објашњавајући да је наша амбасада са њима у непрекидном контакту као и да за сада није било извештаја о њиховој угрожености. 

Мустафа: Прешево спремно за прихват избеглица 

Председник општине Прешево Рагми Мустафа рекао је да је та општина спремна за прихват избеглог становништва из Куманова и додао да је од граничне полиције добио уверавање да ће сарађивати са локалном самоуправом.  

Рагми Мустафа је, одговарајући на питања новинара после састанка са представницима граничне полиције на прелазу Прешево-Табановце, рекао да је тај састанак био неопходан јуче, после 19 сати, јер, како је рекао, "није било дозвољено да Албанци протерани из Куманова пређу у Прешево". 

"До 19 сати јуче је прошло више од 700 људи, који су распоређени код родбине у Прешеву, док су се остали вратили. Данас се очекује прилив још Албанаца из Куманова, јер се тамо још одвијају оружани сукоби", рекао је Мустафа.

Објаснио је да је замолио представнике граничне полиције да дозволе слободан прелаз свима који из Куманова крену ка Прешеву, јер је та општина, како је истакао, добро организована за прихват избеглог становништва.

"За оне који у Прешеву немају родбину, Штаб за ванредне ситуације општине Прешево урадиће план, тако да ће и они бити прихваћени", рекао је Мустафа.

Према његовим речима, враћање избеглог становништва "у ратно окружење је двоструки грех и злочин".

"Баш зато се сада налазимо на граничном прелазу да Албанци не би били враћени, да им не бисмо створили ситуацију да илегално прелазе границу. Тиме би били изложени додатном ризику, јер је граница са Македонијом препуна жандармерије", рекао је Мустафа.

Ситуација на граничном прелазу Прешево-Табановце је уобичајена и нема гужве.

Припадници Противтерористичке јединице МУП-а Србије јутрос су, у колони од пет возила, обишли гранични прелаз с Македонијом, после чега су се вратили ка Прешеву.

Живот у тој општини одвија се уобичајено, уз приметно присуство полиције.

број коментара 0 Пошаљи коментар