Читај ми!

Председник Србије о састанку са Саливеном: Искрен и отворен разговор, трајао сат дуже од планираног

Председник Александар Вучић каже да је са саветником за националну безбедност америчког председника Џејком Саливеном имао веома отворен и искрен састанак који је трајао сат дуже него што је било планирано, као и да није било лако усагласити се око појединих питања.

Александар Вучић je, у обраћању медијима у Њујорку, рекао да је састанак са Џејком Саливеном био вероватно један од најзначајнијих састанака.

"Неки кажу други, неки и најважнији човек САД, највеће силе света. Разговарали смо и о економији, свим важним политичким питањима, стремљењима Србије, региону, КиМ, свему", навео је Вучић.

По појединим питањима то није лако усагласити, истиче Вучић, али додаје да је разговор био веома отворен и искрен.

"А када је разговор отворен и искрен, он увек мора да донесе неку добробит, не могу увек да кажем да мора да буде благородан, али неко добро донесе", истакао је Вучић.

Указује и да је Саливен будућност америчке политике и да је на таквој позицији да одлучује о кључним питањима света, рату и миру.

"Сва питања смо претресли. Ја сам говорио који су ставови Србије и указали смо на оно што је важно – да заједнички дамо све од себе да повећамо економску активност између Србије и Америке, да имамо све више инвеститора", поручио је Вучић и додао да су задовољни што "Ривијан" долази у Србију.

Нагласио је да су разговарали и о енергетским пројектима и о обновљивим изворима енергије.

"О две њихове компаније које су заинтересоване да раде у Србији и о другим стварима важним за унапређење сарадње, о унапређењу односа", рекао је Вучић. 

На питање да ли је Саливен прочитао његов говор на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку, Вучић каже да је он знао и много више од тога.

"Свакако да је прочитао, реч је о човеку изванредне интелигенције и који је фасцинантно припремљен", поручује Вучић.

Указао је да ће касније имати састанак са подсекретарком за политичка питања САД Викторијом Нјуланд.

"Важно да чувамо позицију независности и добрих односа"

Вучић је оценио да је у Њујорку имао много билатералних разговора, међу којима и састанак са шефом кинеске дипломатије Ванг Јијем са којим је разговарао о односима Србије и Кине.

Указао је да је и у разговору са америчким партнерима рекао шта мисли о доласку Кинеза у Смедерево и Бор, те нагласио да увек говори исто, што је пренео и Вангу.

"Најбоље је када водите такву политику. Имали смо добар и срдачан разговор. Важно је да чувамо нашу позицију независности, самосталности, добре односе са Кином", рекао је Вучић.

На питање да ли је са председником Ирана Ебрахимом Раисијем разговарао о ситуацији у тој земљи, рекао је да се бавио поштовањем територијалног интегритета Србије и сарадњом у међународним организацијама.

"Ми се не бавимо унутрашњим стварима у другим земљама. Нас интересује шта се дешава у међународној арени и како да се боримо за Косово", указао је Вучић.

Најавио је да ће још имати састанке са највишим представницима Гвинеје Бисао, Нигера, Конга, као и више других земаља.

Указао је да има састанак са Бергеом Брендеом из Светског економског форума и да ће на том скупу бити министар спољних послова Украјине, затим Саудијске Арабије и многи други лидери, њих 15.

"Још много контаката и посла. Ми тек сутра завршавамо посету и назад за Београд", поручио је Вучић.

"Значи, читао сам непостојећи папир" 

Председник Србије Александар Вучић коментаришући изјаву портпарола Европске комисије Петера Стана дату "Приштини инсајт" да ЕУ није видела било какав нон пејпер, нити долази од тима који се бави дијалогом, рекао је да је "очигледно онда читао непостојећи папир".

Вучић је на питање да ли је видео поруку из Брисела да не постоји нон пејпер о којем је говорио недавно, одговорио: "Ја луд. Читао сам непостојећи папир, а за њега ме питали још неки саговорници".

Kазао је да није хтео да прими тај папир јер зна да би, ако се појави у јавност, њега окривили.

"Овако нисам примио папир па знају да немам везе са објављивањем", додао је председник Вучић.