Читај ми!

Петковић: Бриселски споразум важан, инсистирамо на спровођењу

Бриселски споразум је угаони камен који је омогућио опстанак и останак српског народа на KиМ, отворио Србији простор да се развија, каже директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић и истиче да Београд неће одустати од инсистирања да се тај споразум спроведе, односно да Приштина оснује Заједницу српских општина, што је, каже, главни део документа и једина обавеза приштинске стране.

Петковић је у изјави за Танјуг  рекао да је прошло осам година од потписивања Бриселског споразума "или тачније 2.922 дана колико га Приштина крши, с обзиром да није испуњен њег главни део, срце споразума - формирање Заједнице српских општина".

Директор Kанцеларије за KиМ је истакао да је то важан споразум, угаони камен који је омогућио опстанак и останак српског народа на KиМ, али и споразум, којим је, захваљујући председнику Александру Вучићу, промењена парадигма односа Србије према будућности - да од губитничког менталитета кренемо у правцу победе.

"Управо Бриселским споразумом, знали смо да кажемо не и када су тражили од нас, од Вучића, а он на то није пристао, да Kосово постане чланица УН, да део који се односи на полицију буде лошији. Успели смо све то да изгурамо, да се боримо за српски народ на KиМ и изборимо за Бриселски споразум", рекао је Петковић.

Он је додао да је то споразум будућнотси, који је отворио простор Србији да се развија, јер је притисак са Београда прешао за бриселски сто.

"Ми смо тамо преговарали, доносили одлуке и потписивали споразуме и све што је потписано и договорено, укључујући и Бриселски споразум, Београд је испунио. Приштина није испунила своје обавезе, и ту је одговорност пре свега на ЕУ", рекао је Петковић.

ЕУ је, подсећа, ставила свој потпис на споразум, али није извршила потребан притисак на Приштину да испуни своје обавезе.

Зато је, истиче, важно да Бриселски споразум буде спроведен и на томе ће Београд инсистирати.

"И сваки пут када разговарамо са Приштином, када оцекујемо наставак дијалога, инсистираћемо на Бриселском споразуму, јер ако се не спроведе договорено и потписано, како да градимо поверење да ће бити спроведено оно што се будемо договорили у будућности", рекао је Петковић.

Мора да се испуни договорено, иза тога као ауторитет стоји ЕУ, а то је важно да би се наставио дијлаог, истиче он.

"Осмогодишњица Бриселског споразума, показује да смо дијалогом створили године мира и стабилности да се Србија развија, али и показали и доказали да као држава умемо да поштујемо оно што смо договорили и потписали. Сада је остао трећи део, да Приштина спроведе ЗСО који представља срце споразума, јер без тога нема ни наставка дијалога, ни могућности да Срби остваре своја колективна права", каже Петковић.