Читај ми!

Највише гласова пристиглих поштом покрету Самопредељење

Покрет Самоопредељење добио је највише гласова пристиглих поштом, чиме је учврстио прву позицију освојену на ванредним парламентарним изборима одржаним прошлог месеца.

У центру за бројање гласова у Приштини завршено је пребројавање гласова пристиглих поштом, што је био последњи услов да Централна изборна комисија сутра прогласи коначне резултате избора.

Од 57.000 гласова пристиглих поштом, Самоопредељење је добило 44.252 гласа, док је друга Демократска партија са 5321 гласом, трећи је Демократски савез са 4.287 гласова, а Алијанса за будућност има 1.112 гласова, саопштено је из ЦИК-а.

Након званичног објављивања коначних резултата, странке и кандидати имају право жалбе Изборном већу за жалбе у року од 24 сата. Уколико су неазадовољни одлукама Изборног панела, постоји могућност жалбе Врховном суду.

Жалбе могу додатно да одложе и потврђивање коначних резултата. Након потврђивања коначних резултата, у року од месец дана треда да уследи конституисање новог сазива косовске скупштине, те избор владе и гласање за косовског председника.