Читај ми!

Гренел: Реализација споразума значи масовно отварање радних места

Споразум из Вашингтона и договори постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора, поручио је специјални саветник председника САД Ричард Гренел.

Ричард Гренел је поручио да до свега овога не би дошло да није било председника САД Доналда Трампа, који је, како каже, веровао да нешто друго може да се деси.

"Веровао је у то да може привреда да се стави у први план и акценат на радна места. Дата су обећања народу Србије и хоћемо да нас сматрате одговорим. Ово нису само речи на папиру, већ послови за људе који овде живе", поручио је Гренел и истакао да је то порука за српске грађане.

Како је рекао, председник и САД верују у снагу приватног сектора, да начин размишљања "споља" допринесе да и влада схвати на који начин приватни сектор може да "цвета".

"Симболика у политичким разговорима никада неће моћи људима да плати кирију, то ради приватни сектор", рекао је специјални саветник председника САД.

Оно што је постигнуто у Вашингтону делује и јесте велико, истакао је Гренел.

"Симболика јесте значајна, али се тиче отварања радних места. Нека нас народ Србије сматра одговорним да речи на папиру нису довољне док не дође до масовног отварања радних места, до економског развоја и док породице не почну да остају у овом региону", рекао је специјални саветник председника САД.

Болер: Београд и Приштина се одлучили за народ

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер честитао је, после састанка у Амбасади САД са представницима Привредне коморе Београда и Приштине, на храбрости што су се Београд и Приштина "одлучили за народ, а не за политику".

Болер је указао да је у Србију допутовао са још пет других америчких агенција:

"У нашој делегацији овде је комплетна економска моћ америчке владе", истакао је шеф ДФЦ-а.

Оценио је да економска нормализација значи инвестиције и отварање радних места, могућност да се размишља каква би будућност могла бити, уместо да будемо блокирани у прошлости.

Болер је истакао да ово није ситуација да једна земља добија, а друга губи, већ је у питању да сви имају користи и да ово доноси новац људима.

Подсетио је да су САД једна до најснажнијих земаља у свету пре свега због снаге свог приватног сектора.

"Овај регион ће расти и стварати невероватне могућности, а покретач тога биће приватни сектор", нагласио је Болер.

Чадеж: Гренел променио приступ решавању сложених тема

Председник Приведне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је специјални саветник председника САД Ричард Гренел на успешан начин променио приступ решавању сложених и тешких тема и деблокирао процес сарадње.

"Захваљујући томе данас и причамо о бизнису и заједничким интересима, а не о оном што нас дели", рекао је Чадеж после састанка представника привредних комора Београда и Приштине са Гренелом и делегацијом америчке Развојне финансијске корпорације (ДФЦ).

"То је исувише широк процес који је био годинама блокиран, а овакав приступ је учинио могућим да се седне у Вашингтону и потпише споразум", рекао је Чадеж.

Истакао је да ће историја показати да ћемо се тога сећати као прекретнице и доношења стабилности у овај регион.

Чадеж је, такође, захвалио челнику ДФЦ-а Адаму Болеру што је тако брзо дошао у Београд.

"Када смо се срели пре две недеље у Вашингтону, када сам га питао колико брзо могу да дођу, рекао је 'за два месеца'".

Поред Гренела, састанку су присуствовали извршни директор ДФЦ-а Адам Болер, амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, председници привредних комора Београда и Приштине, Марко Чадеж и Берат Рукићи, као и председник Америчке привредне коморе Зоран Петровић.

Главни повод за посету америчких партнера и званичника Београду је отварање регионалне канцеларије ДФЦ-а у Београду, преко које ће пројекти бити реализовани.

Америчка делегација састаће се касније данас и са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић у Палати "Србија", где ће представници двеју делегација потписати Заједничку изјаву.

Састанци о реализацији пројеката које ће финансирати ДФЦ биће настављени сутра са Министарством финансија и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.