Догађаји у Црној Гори – верски мотивисан протест или политика

Никоме не споримо право како да исповеда своју веру, али једино што тражимо и што желимо јесте да српском народу у Црној Гори нико не оспорава право на његову цркву, рекао је Никола Селаковић. Оно што се дешава у Црној Гори је нешто што ће та земља сама решити, сматра Чедомир Јовановић.

Широм Црне Горе одржавају се литије против спорног Закона о слободи вероисповести. Грађани излазе на улице и тргове, прелазе километре и километре у жељи да сачувају светиње.

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић каже да догађаје у Црној Гори види као политички пројекат тамошње власти. 

"То је једна врста незадовољства и револта грађана Црне Горе, на првом месту припадника српског народа, људи којих по последњем попису из 2011. године има 28,8 одсто, као и израз незадовољства због усвајања закона у чијој изради су интереси СПЦ на територији Црне Горе систематски игнорисани", рекао је Селаковић у емисији Упитник.

С друге стране, Селаковић их види и као нешто што је политички пројекат, обнародован прошле јесени када је председник Црне Горе изнео као приоритетни политички циљ – формирање неке православне цркве у Црној Гори, која не би била Српска православна црква.

Према његовим речима, главни проблем Српске православне цркве у Црној Гори садржан је само у једној речи у њеном имену, а то је зато што је српска.

"Никоме не споримо право да се национално и етнички изјашњава, како да исповеда своју веру, али једино што тражимо и што желимо јесте да се српском народу у Црној Гори не оспорава право на његову цркву, као и што тражимо да му се не оспорава право на националну и етничку припадност, на употребу језика и писма, на заступљеност у институцијама...", рекао је Селаковић.

Сматра да је имовина само средство за остваривање неког другог циља. "Неспорно је да се тим законом задире на терен својинских права кроз три одредбе којима је Српској православној цркви имовина већ одузета", рекао је Селаковић.

Ти чланови се, указује,  завршавају делом реченице која каже – државна је својина. 

"Ви покушавате да мењате нешто после сто година. Где су ту основни постулати права, да лишимо ствар потпуно онога што је на првом месту, а то је етнички и национални предзнак", навео је Селаковић.

Генерални секретар Председника упитао је како је могуће да некоме одузимате имовину после сто година, а да му ниједном нисте то право оспоравали.

Јовановић: Стало ми је да Срби не прођу као на КиМ и у Хрватској 

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је један од потписника Апела за осуду угрожавања мира у Црној Гори и региону од стране Београда, рекао је да је потписао тај документ зато што му је стало да Срби у Црној Гори и БиХ, односно Републици Српској, не поделе судбину Срба из Хрватске и са КиМ.

Лидер ЛДП-а сматра да се 1918. догодила окупација у Црној Гори.

"То је био обрачун између деде и унука, династије Петровић и Карађорђевић. Сви су хтели уједињење, само нису могла да буду два ујединитеља", сматра Јовановић.

Црна Гора жели за себе оно што је Србија себи већ обезбедила, оцењује Јовановић уз тврдњу да су Саборна црква и Храм Светог Саве у катастру уписани као државна имовина, што је Селаковић негирао и рекао да су власништво СПЦ.

Истиче да председник Александар Вучић "за вратом" има Косово, а да ће шта год да направи у Црној Гори и БиХ – направити грешку.

Што се тиче протеста, истиче да нико не може да претпостави где је тачка пуцања у друштву.

"Оно што се дешава у Црној Гори је нешто што ће Црна Гора сама унутар себе решити", каже Јовановић.

Коментаришући ситуацију у БиХ, истиче да Уставни суд није одузео Републици Српској пољопривредно земљиште.

"Истина је да су почели да распродају земљиште и да су узели новац, а да нису имали права на то. Законом су покушали да одузму оно што се не може одузети држави Босни и Херцеговини, која је и српска и хрватска", каже Јовановић.

Вукадиновић: Потцењене размере реакције у Црној Гори

Народни посланик Ђорђе Вукадиновић сматра да званични Београд није добро реаговао на стање у Црној Гори.

"Предуго су се понашали као да се то дешава негде далеко и да се не тиче СПЦ, њене имовине и наших сународника у Црној Гори", каже Вукадиновић.

Такође, оцењује да су потцењене размере реакције народа, и указује да у протестима учествује православно, али и муслиманско становништво.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 10:32) - Гоца [нерегистровани]

Каква бламажа

Селаковић и Вукадиновић су ок,али Чедомир Јовановић,на питање водитељке зашто је потписао апел, он ни сам не зна да објасни него прича нешто што нема никакве везе са постављеним питање.И које друге неистине је изнео само се избламирао.

(среда, 19. феб 2020, 08:42) - Cikago [нерегистровани]

Bravo !!!

Jedno veliki bravo za g.Vukadinovica.
Kratko,jasno I nadasve istinito.
Podrska nasoj braci I sestrama u milovom povampirenom komunistickom montenegru, koji se lavovski bore za svoj ostanak, opstanak kao i za svoju SPC ,koja nikada u svojoj visevekovnoj istoriji nije bila ovako ugrozena.

(среда, 19. феб 2020, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci, a ne zaplakati!

Narod u CG zna sta je i ko je! Cemu uvek isticanje nekakvih procenata!? Ti procenti su promenljiva brojka. Znaju to dobro ovi na vlasti u CG, zato se i plase, pa prete zastrasivanjem i golom silom. Ne znaci uvek i iskljucivo da ako se neko izjasnio i kao crnogorac da istivremeno nije svestan i svog srpskog porekla!? E to zele da iskorene vlasti u CG. Tu je tajna za mnoge i nesto sto im ne ide na ruku. Zar kroz ustoriju nismo imali vec primera da su se ljudi izjasnjavali kao jugosloveni, pa gde su sada oni?! Zatim, sramna i za svaku osudu je izjava nekakvih politicara koji nemaju ni minimalnu podrsku u narodu, niti su uopste zastupljeni u parlamentu Stbije, a jos su i potpisnici sramnog i punog lazi i kleveta apela sa licemernim naslovom, potpisnici su jednog apela direktno uperenog protiv srpskog naroda u citavom nasem regionu. U CG se ne bije bitka kako ce se pravoslavna crkva zvati, nego se vodi bitka da li ce narodne pravoslavne vere i crkve uopste biti, ili ce ipak ova odnarodjena vlast uspeti da uspostavi njenu drzavnu crkvu i da njom upravlja. Ta crkva bi bila zapravo samo jedna drzavna institucija pod apsolutnom kontrolom vlasti. Tada bi drzava mogla da ostvari sve svoje zamisli i prema imovini crkve, i prema njenom nazivu, njenom upravljanju i uopste crkvenoj organizaciji, nametnula bi i druge brojne zahteve, od korigovanja istorije i naroda i crkve, konacnog obracuna sa srpskim jezikom i identitetom, zauzimanja zvanicnog stava da je Srbija bila okupator, i sve drugo jos sto su vec bili postigli komunusti u nedavnoj proslosti. Doslo bi i do obracuna sa neistomisljenicima i progona nepodobnih i u narodu i kod svestenstva. Zato ne razumem zasto mi moramo da slusamo eksponente antisrpske politike i interesa, moramo da slusamo savetnike najzescih protivnika opstanka R.Srpske. Na kraju koga oni predstavljaju!? Da, istina je, narod u Crnoj Gori vodi odsutnu bitku, ako oni izgube, svi smo mi koji verujemo u istinu, pravdu i Boziji zakon izgubili! Ali postoje i porazi koji nisu porazi, jer vazno je boriti se i reci ko si, sta si i ciji si! Da je to tako mi Srbi najbolje znamo, jer imamo nase Sveto Kosovo. Kosovski Junaci se nisu uzalud borili, mi njihovi potomci smo dokaz tome!