Зечевић: САД покушавају да добију конкретне резултате преговора Београда и Приштине

Европска унија је постигла договор између Београда и Приштине који није спроведен у дело, а сада су Сједињене Државе ушле у преговоре и покушавају да добију конкретне резултате у изборној години у тој земљи, рекао је за РТС Слободан Зечевић, научни саветник у Институту за европске студије.

Слободан Зечевић је, гостујућу у Дневнику РТС-а рекао да су разговори о увођењу авио-линије и успостављању железничког собраћаја нешто што је позитивно.

Ипак, истакао је да су ти споразуми условљени укидањем такси на робу из централне Србије, које су саме по себи незаконите и које су донете супротно споразумима који постоје.

"Било би нелогично да се приступа железници и авио-линијама а да нема либерализације кретања робе, људи и услуга", навео је Зечевић и додао да су ти разговори притисак на Приштину да се укину таксе.

Ипак, како је додао, разговори ће уродити плодом само ако се формира нова влада, а ако не, онда је питање шта ће са тим да буде.

Додао је да постоји утисак да се Албанцима не жури са формирањем владе, с обзиром на компликоване ситуације које треба да се реше.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 13:10) - anonymous [нерегистровани]

Prvo povlačenje priznanja nepostojeće države na teritoriji Srbije

Svi dosadašnji razgovori su bili protiv svakog mogućeg prava, jer je deo Srbije okupiran od strane NATO, a potom predat na upravljanje teroristima.A time je upravljala i upravlja i sada upravo Amerika.Dakle, Amerika da povuče to kriminalno priznanje i lobiranje, pa da privoli sve države na koje ima uticaj da učine isto.Pa teroristi i oni koji su ih podržavali (Klintonovi, Olbrajtova, Voker, Kušner, itd) da odgovaraju.E, onda tek može da se priča o nekom "pomirenju", normalizaciji odnosa i tome sličnom.I više nikakva autonomija na KiM ne dolazi u obzir.Može taj kraj da se zove i dalje Kosovo i Metohija, kao što imamo i Šumadiju, ali nema nikakve autonomije ni bilo čega sličnog.Valjda smo se opametili od ovog zla koje nam je nametnuo Tito.

(понедељак, 27. јан 2020, 11:18) - FORum LIvii [нерегистровани]

resenje uvek postoji

Европска унија је постигла договор између Београда и Приштине који није спроведен у дело а сада су САД ушле у преговоре и покушавају да добију конкретне резултате
Kada su dozvolili da se ,,rodi,, sada moraju da ga ljuljaju!
Problem je veoma ozbiljan i odavno je presao lokalne okvire.Problem je nastao krsenjem normi Medjunarodnog prava, osnova OEBS-a, EU i OUN.Jedino resenje je vraćanje tih normi koje su prekrsene!Vracanje Kosova i Metohije u Ustavni poredak Srbije!Vise od autonomije, manje od nezavisnosti !!!

(понедељак, 27. јан 2020, 10:35) - Драган [нерегистровани]

повлачење

Повлачење америчког признања Косова и тиме гажење по суверенитету Србије - био би веома конкретан резултат.

(понедељак, 27. јан 2020, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Strpljen spasen

Ne treba da se uzrujavamo jer vreme radi za nas. Kako to lepo kaze nemacki pisac i filozof Gete: Samo strpljenja, s vremenom ce od trave postati mleko.

(понедељак, 27. јан 2020, 10:12) - Vlajko [нерегистровани]

Zamena teza

Uveli su taksu da bi zamenili teze.Sada svi pričaju o taksama a pre toga smo odbijali pregovore jer nekoliko godina nisu hteli da dozvole formiranje ZSO, što je već ispregovarano i potpisano u Briselu.Dakle, ZSO je pod jedan, Brisel ćuti a Mogerinijeva je bila prisutna kada je to dogovoreno i popisano.Posle tek ukidanje taksi pa da se dalje dogovaramo

(понедељак, 27. јан 2020, 09:38) - anonymous [нерегистровани]

eto....

ma njih niko ne tera da ukinu takse, kakav pritisak iz Vasingtona kakvi bakraci, to su bre price za malu decu...oni imaju potpunu podrsku i EU i SAD sto se tice taksi a to da oni njima kao ne mogu nista sto su "neposlusni" to neka pricaju bajke...jednostavno Srbija treba da nastavi sa lobiranjem jer to je nase pravo, to je srpska zemlja vekovima bila, jos dok Amerika niije ni postojala, tu su nase svetinje, nasi manastiri, nasa tradicija, kultura, nasa istorija sa kojom mozemo da se ponosimo...Albanci nema priznavanja Kosova...dovidjenja...

(понедељак, 27. јан 2020, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Pregovori

Sta je sa dosadasnjim pregovorima i Briselskim sporazumom?
Gde je ZSO?
Ko koga ovde zamajava?