Селаковић: Аргументација Ђукановића правно неоснована

Правник и генерални секретар Председника Републике Никола Селаковић оспорио је аргументацију председника Црне Горе у прилог Закону о слободи вероисповести у Црној Гори и навео да је све што је Моло Ђукановић изнео правно неосновано и да није валидно.

Реагујући на наводе Ђукановића, изнете у интервјуу Танјугу, да држава Црна Гора не отима имовину Српској православној цркви, јер је та имовина, како тврди, заправо власништво државе Црне Горе, узурпирано у периоду између 1986. и 2000.године, Селаковић је навео да то није правна аргументација.

"Посматрати све у уским временским оквирима, као што чини Ђукановић, а не освртати се на оно што су били важећи правни прописи у време када је одређена имовина постајала црквена, није нешто што може да буде валидна и валидна правна аргументација", рекао је Селаковић за Танјуг.

Додао је да је пре периода о којем говори Ђукановић, владао комунистички режим за који се, каже, зна како је поступао према цркви, а нарочито према Српској православној цркви.

Селаковић истиче да су се управо по том питању оглашавала нека од најрелевантнијих међународних правних тела, од Савета Европе до Венецијанске комисије, и позивала на нужност и потребу вршења реституције црквене имовине, а пре свега имовине СПЦ.

"Важно је да се правно напомене да се не може узурпирати нешто што је ваше, што је постало ваше пре много векова, што је Црква као својину стекла донацијама, прилозима ктитора, владарским повељама, поклонима и то у складу са важећим законима и позитивним правним прописима", напомиње Селаковић и додаје да је посебно занимљив период који Ђукановић наводи у аргументацији.

"Период од 1986. до 2000. године се у највећем делу поклапа са периодом његове власти у Црној Гори, а управо та власт доноси, спроводи и контролише примену самих прописа", закључује Селаковић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. јан 2020, 08:17) - Rade [нерегистровани]

kom

Argumentacija Đukanovića je potpuno pravno neutemeljena.

(понедељак, 20. јан 2020, 07:44) - miki [нерегистровани]

crna gora

Milo priča kako njemu odgovara, ne vidi stvar

(понедељак, 20. јан 2020, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Опасна одлука

Ђукановић иде до краја.
Сад мења тактику, покушаће да завади народ који протестује,да убаци партијаше, да убаци уцењене раднике из државних фирми да минирају отпор . 

(понедељак, 20. јан 2020, 05:50) - Nikoletka [нерегистровани]

Dijalog

Milo hoce da nam ukrade pamcenje i razdire osnovu naseg postojanja duhovnu i materijalnu.Ono sto nam pripada nema potrebe sporiti.

(недеља, 19. јан 2020, 23:06) - Mitar [нерегистровани]

Pa stari komunista voli tudje da svojata

Milo Djukanovic voli da izvrce cinjenice pa tako svojata tudje kao da je on vlasnik a ne SPC.

(недеља, 19. јан 2020, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

A

Djukanovic pokusava da ljude ubedi u svoje lazi ali mu ne ide.

(недеља, 19. јан 2020, 20:59) - Jana [нерегистровани]

Мило

Мило окреће чињенице онако како њему одговарају. Али лаж неће постати истина колико год је понављао. Народ Црне Горе то зна и бори се за истину!

(недеља, 19. јан 2020, 19:43) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Naučio se on još davno dok je bio komunista kako se postupa sa crkvom .

(недеља, 19. јан 2020, 16:46) - Veljko [нерегистровани]

Arogantno i nadmeno

Argumentacija Djukanovica je kao i uvek puna arogantnosti u prepoznatljivom nadmenom stilu. koji je uspeo da napravi dubok jaz izmedju Srbije i Crne Gore.

(недеља, 19. јан 2020, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

Нимало наиван манипулатор

Госин Ђукановић очигледно извршава нечије налоге. Својим манипулацијама здушно ради на уништавању Српскога народа у Црној Гори, Српског језика, писма, Српске православне вере.